טיפול טבעי במחלות, אצלכם במזווה. צילום: עתליה פרץ

לעבור את החורף בצורה טבעית, עם קצת עזרה מסבתא

מאת עתליה פרץ

תחילת דצמבר, מערכת גשמים אחת בלבד מאחורינו, אבל עונת הנזלת, השיעולים והחום איתנו כבר כמה שבועות. במקום ללכת לבית המרקחת ולקנות כדורים, טבליות או תרסיסים של חברות התרופות המסורתיות, הכנו עבורכם כמה טיפים שיסייעו לעבור את החורף הזה בשלום – בצורה טבעית.

בשנים האחרונות הלכה וגברה המודעות לשמירה על בריאות הגוף, אך הציבור פחות מודע לכל הקשור במערכת חיסונית בריאה. ההבדל הוא שאם הגוף בריא אזי מערכת החיסון חזקה דיה כדי להתמודד עם החיידקים שחולקים איתנו את אותו האוויר. מכאן גם מגיעה המחלוקת אודות חיסוני השפעת: חלק סיפרו על חורף קשה ורצוף בסימני שפעת גם לאחר החיסון ואילו החלק השני מדווח על חורף בריא במיוחד. בזמן שנמשך הוויכוח על החיסונים ותרופות כאלו ואחרות, מתברר שעם אמא אדמה קצת קשה יותר להתווכח.

לאחרונה חל תהליך מעניין בתודעה הציבורית: שיטות וטיפולים שכונו בעבר בלעג “תרופות סבתא” זוכים היום למעמד רפואי ונכנסים תחת מטריית “הרפואה האלטרנטיבית”. בכך, רבים החליטו לזנוח את האנטיביוטיקה והתרופות המהונדסות לטובת ריפוי והתחזקות דרך הטבע.

הגרסה המסורתית של החורף. צילום: עתליה פרץ
הגרסה המסורתית של החורף. צילום: עתליה פרץ

הגנה על הגוף מפני וירוסים וחיידקים מתחילה בשמירה עליו ובדאגה שיתרכז במה שהוא אמור לעשות. הנטורופתית מיכל כהן ממליצה על הפחתה באכילת פחמימות ואין זה משנה אם הפחמימות מלאות או ריקות. “שגרת היומיום לה הורגלנו בשנים האחרונות גורמת לנו לצרוך כמויות גדולות מאוד של פחמימות”, אומרת כהן ומוסיפה כי “הגוף שלנו לא רגיל לצורך את הכמויות האלה ובכך עסוק בהשקעת משאבים לצורך התמודדות עם הפחמימות מאשר עם שמירה על הגוף”. כהן ממליצה על ארוחה אחת ביום שתכיל פחמימה ובכל השאר ממליצה לצרוך חלבונים ושומנים בריאים.

בנוסף ממליצה כהן גם על צריכה של כל קשת צבעי הירקות. בהקשר הזה מסבירה כהן כי לכל צבע של ירק יש את התכונות שלו, וכל צבע מורכב מפיטו-כימיקלים אשר מהווים את הרכיבים הטבעיים של הירק ולכל אחד סגולות משלו. לדוגמא, הירקות הלבנים כמו בצל ושום, המוכרים לנו כ”מרפאים” לפי הסבתות, למעשה פועלים לחיזוק מערכת החיסון. עוד המלצה של כהן היא למעט באכילת דברי חלב בעיקר בחורף, “מוצרי החלב מעודדים ייצור של ליחה ומקררים את הגוף. החלב מחליש את מערכת העיכול ומגרה את הריריות. החליפו את חלב הפרה במשקה אורז או סויה, ובמקום הגבינות הרבו בטחינה וממרחי ירקות שונים”.

חיזוק הגוף לקראת החורף ובמהלכו לא מסתכם רק בתכשירים טבעיים או באכילת מזון בריא אלא שלוב יד ביד עם פעילות גופנית. לדברי מאמנת הכושר לינוי אמסלם, רבים מאתנו סובלים מדיכאון חורף מאחר “ואנחנו נחשפים פחות לשמש וצורכים פחות ויטמין D. מיעוט שעות היום מוביל לשינויים הורמונליים ושינוי בחילוף החומרים – כל אלו עשויים להוביל לרגישות יתר ודיכאון. בעצם כך אנחנו מסתגרים יותר בבית, מבלים פחות עם חברים ובין רגע מוצאים את עצמנו כבדים ומדוכאים”. אמסלם מציעה בחיוך גדול לצאת “לעשות פעילות גופנית. זה משחרר, זה מרגיע, אפשר להיפגש עם חבר או חברה או חברים, זה גם יעודד את הפעילות החברתית והפגת תחושת הבדידות וגם יאזן את המצב ההורמונלי והנפשי, ישפר את זרימת הדם ויעורר אתכם שוב לחיים”.

אם אחרי כל אלה מצאתם את עצמכם שוכבים במיטה ומכוסים שכבות עבות של שמיכה, הרים של נייר טואלט ואינסוף פינוק אימהי, הנה לכם מתכון לתרופה טבעית שתעלים כל צינון, חולשה וכאב (המלצה שלנו: אל תספרו לאמא, כדי שתמשיך לפנק לאורך כל העונה הקרה).

משקה אנטיביוטי מתובל
2 כוסות (500 מ”ל) סיידר תפוחים
2 כוסות (500 מ”ל) מיץ תפוזים טבעי
1 חופן נבטי אספסת (זו לא קללה)
1 פיסת שורש אכינצאה (באמת קיים צמח כזה)
1 פיסת שורש ג’ינסנג (וגם כזה)
1 מקל קינמון
2 כפות שורש ג’ינגר קצוץ דק
3 גבעולי ציפורן שלמים
3 גרגרי פלפל אנגלי
1 כף עלי סטיביה מיובשים
1 כף דבש
1 כף חומץ תפוחים
1 לימון סחוט

אופן ההכנה
1. ערבבו בקערה את הדבש, חומץ ומיץ הלימון.
2. הרתיחו סיר על אש בינונית והכניסו את שאר המרכיבים, כמעט עד לרתיחה כסו את הסיר העבירו לאש נמוכה והמתינו כ-10 דקות. העבירו את התערובת דרך מסננת והכניסו פנימה את תערובת הדבש החומץ והלימון תוך כדי ערבוב. מזגו לכוסות והגישו חם. רק בריאות!

סגור לתגובות.