סטודנטים עומדים בתור במזנון "המחרשה" הצמחוני. צילום: בתאל ביטון

טענות נגד מזנון “המחרשה”: יקר, לא היגייני ולא בריא

סביבת עבודה לא היגיינית, מחירים יקרים ואוכל לא מגוון ולא בריא – אלה חלק מהטענות שהגיעו ל”ספירלה” על המזנון המרכזי החדש במכללה – “המחרשה”. המזנון נפתח בציפייה רבה, ואמור היה לספק מענה לדרישתם של אלפי הסטודנטים ואנשי הסגל הפוקדים מדי יום את המכללה. בפועל, סטודנטים רבים לא מרוצים מאופן פעילות המזנון וקוראים לאגודת הסטודנטים לפקח על הנעשה במזנוני המכללה.

סטודנטים סיפרו ל”ספירלה” כי הם מאוכזבים מחוסר הסדר והארגון במקום ומעידים על בעיות היגיינה קשות. “יש פה סירחון לא נורמלי וחוסר היגיינה. העובדים לא היגייניים ומכינים את האוכל בידיים. אני, באופן אישי, תפסתי את אחד העובדים אוכל מהפס עם כף”, מספר ש’ הלומד במכללה. גם י’ (השמות המלאים שמורים במערכת) מתארת בעיית ניקיון חמורה ומספרת שהיא מעדיפה לאכול בקפיטריות אחרות בקמפוס. “כשפתחו את המקום חשבתי שהוא יהיה סטרילי, אסתטי ויפה, אבל כשהגעתי ראיתי שהאוכל לא סטרילי בכלל. פעם אחת אפילו ראיתי שאחד העובדים הכין למישהי טוסט, ובזמן שהוא היה בתנור העובד נגע בפח ואז חזר והגיש לסטודנטית את הטוסט בלי להחליף כפפות”. לדעתה, הניקיון של האוכל הוא אחד הדברים החשובים ביותר, לכן היא לא אוכלת במחרשה אלא בקרנף שבבניין 18 או בקפיטריה של בניין 8, שם נקי והיגייני יותר, לדבריה.

סטודנטים ב"מחרשה" הצמחונית בזמן הפסקת הצהריים במכללה. צילום: בתאל ביטון
סטודנטים ב”מחרשה” הצמחונית בזמן הפסקת הצהריים במכללה. צילום: בתאל ביטון

מלבד התלונות על חוסר ההיגיינה, סטודנטים מתלוננים גם על המחירים במזנון. “המחירים היקרים פה בכלל לא מותאמים לכיס של הסטודנטים”, אומרת שרלוט לאו, סטודנטית בת 27 הלומדת במחלקה ללימודים רב תחומיים. “מלבד המחירים שבאמת לא מתאימים לכל סטודנט, במיוחד אלה שרוצים אוכל חם בכל יום, גם היחס של הצוות הוא לא משהו. לפעמים הוא מאוד חסר סבלנות, תוקפני ולא נעים בכלל”, היא מסבירה. גם ש’ (השם המלא שמור במערכת) מתייחס למחירים ב”מחרשה” וטוען שהם “מאוד לא נוחים ולא אטרקטיביים עבור הסטודנטים”. לדעתו, הסיבה שהמחירים לא זולים נובעת מכך שהזכיין של מזנוני “הקרנף” השתלט על כל הקפיטריות בסביבה, כולל על “המחרשה”, מה שלא מאפשר תחרות בין המזנונים השונים והמחירים נותרים גבוהים במיוחד.

סטודנטים רבים שדיברו עם “ספירלה” ציינו בעיה נוספת הנוגעת במגוון המזון המצומצם המוצע במקום. מירי שמואל, סטודנטית בת 29 הנמצאת בשנה השלישית בלימודי כלכלה וניהול, מסבירה כי היא מאוכזבת בעיקר כי האוכל המוגש אינו בריא. “לדעתי, צריך לעבור לאוכל קצת יותר בריא. זאת אומרת, את הצ’יפס שמתווסף כמעט לכל מנה, אפשר במקום לטגן לאפות בתנורים, אותו דבר גם לגבי השניצל, במקום לטגן אפשר פשוט לאפות בתנור”. מעבר לזה, היא מסבירה שהלחם הלבן והבגטים המוצעים במקום הם מאוד משמינים ולא בריאים. “צריך שתהיה לפחות אפשרות להזמין לחם קל או מלא כדי שמי שירצה יזמין אותו ומי שלא יישאר עם הלחם הלבן”, אומרת שמואל.

סטודנטים אוכלים ב"מחרשה" בזמן הפסקת הצהריים. צילום: בתאל ביטון.
סטודנטים אוכלים ב”מחרשה” בזמן הפסקת הצהריים. צילום: בתאל ביטון

הדרישה לאוכל בריא יותר היא רק אחת מתוך רבות הקוראות לגיוון באוכל המוצע. “אני חושבת שהמבחר שמוצע הוא יחסית קטן”, מסבירה ב’ (השם המלא שמור במערכת), סטודנטית הנמצאת בשנתה השלישית ללימודים במכללה. “הבעיה היא שאין יותר מדי אפשרויות של אוכל. זה או שאתה צמחוני ואוכל פיצה או סלט או שאתה לא צמחוני ואוכל שניצל או שווארמה. אני חושבת שהבעלים צריך להוסיף עוד אפשרויות ובעיקר דברים קלילים כמו למשל פירה, מג’דרה או אורז בטעמים. זה מאכלים מוכרים שכולם יכולים לאכול בלי יותר מדי בעיות”. ש’ מסכים עם הטענה ומוסיף ש”כדאי שהאגודה תפעיל בקרה (על איכות המזון, ב”ב) ותציע מגוון רחב יותר באוכל”.

למרות הטענות הללו, יש גם סטודנטים שמרוצים מהאוכל המוצע ב”מחרשה”, מהאווירה ואפילו מהמחירים במקום. “זו השנה השלישית שלי בתואר ולדעתי זה המקום הכי טוב שהיה עד כה”, מספר רן בוקובזה, בן 27 הלומד במחלקה לתקשורת. לדעתו, המקום נראה מעולה, המנות נקיות, האוכל טעים והמחירים סבירים ובהחלט מתאימים לסטודנטים. “בעיני מנת דג עם שתי תוספות ב-25 שקלים בלבד זה מחיר הוגן ומתאים לכל סטודנט”, הוא מסביר. גם ירון יהונתן ביגיו, בן 28 מהמחלקה לתקשורת, מסכים עם הדברים ומוסיף שבתור צמחוני הוא נהנה מאוד ממגוון האוכל הרחב המוצע במקום ומהמחירים הסבירים. לדבריו, “אנשים תמיד מתלוננים על המחירים גם אם הם נמוכים. בקופיקס קפה עולה חמישה שקלים וזה נחשב זול, לעומת זאת פה, קפה שהוזל משנה שעברה לחמישה שקלים נחשב עדיין ליקר”.

"מנת דג עם שתי תוספות לבחירה ב-25 שקלים". צילום: בתאל ביטון
“מנת דג עם שתי תוספות לבחירה ב-25 שקלים”. צילום: בתאל ביטון

בדקנו: המזון במכללה יקר יותר

לצורך השוואה, בדקנו במוסדות לימוד נוספים באזור הדרום את המחירים של המוצרים הבסיסיים ביותר בקפיטריות, ומצאנו בחלק מהמוצרים הבדלים משמעותיים במיוחד. המחרשה מציעה לסטודנטים סנדוויץ’ (בהרכבה עצמית) במחיר של 17 שקלים ועבור כל תוספת מחוץ לתפריט תשלמו שני שקלים נוספים. באוניברסיטת בן גוריון תשלמו בין 7.5 ל-13 שקלים ואילו במכללות אחווה ואשקלון תשלמו 12 שקלים בלבד (במקומות אלו הכריך אינו בהרכבה עצמית). גם על סלט במכללה תשלמו יותר. במכללה תשלמו בין 16 ל-21 שקלים על סלט ללא תוספות (עלות כל תוספת היא 4 שקלים), באוניברסיטת בן גוריון תשלמו 19 שקלים לסלט וחמישה שקלים לתוספת ואילו במכללת אחווה ובמכללת אשקלון המחיר הממוצע לסלט עומד על עשרה שקלים בלבד.

במחירי מנות הצהריים המחרשה מובילה ומציעה מבחר מנות יחסית גדול ובמחירים שונים. במזנון הצמחוני תוכלו למצוא מנות כמו שווארמה טבעונית ב-15 שקלים לפיתה או ב-18 שקלים לבאגט, שקשוקה ב-12 שקלים לפיתה וב-15 שקלים לבאגט ופיצה אישית ב-20 שקלים. גם במזנון הבשרי תוכלו להזמין ארוחה חמה אם כי במחיר הרבה יותר גבוה. מנות הצהריים המוצעות לבחירה הן שניצל, קבב או חזה עוף במחירים זהים של 16 שקלים למנה בפיתה, 18- למנה בבאגט ו-26 שקלים עבור מנה בצלחת. אם לא מתחשק לכם לאכול בשר, תוכלו להזמין רק סלטים וצ’יפס במחיר של 15 שקלים למנה או מרק בעשרה שקלים. בדומה למכללה, באוניברסיטת בן גוריון תשלמו עבור מנת צהריים 24 שקלים, במכללת אחווה תשלמו 22 שקלים אך במכללת אשקלון תשלמו 15 שקלים בלבד. תוספת שתייה תעלה לכם כ-5 שקלים לבקבוק מים ו7.5 לבקבוק קולה ללא הבדלים משמעותיים בין המוסדות.

מזנון ה"מחרשה" הצמחוני. צילום: בתאל ביטון.
מזנון ה”מחרשה” הצמחוני. צילום: בתאל ביטון

שגיא יצחק, מנהל העבודה ב”מחרשה”, מסר בתגובה כי “היגיינה זה משהו שאנחנו תמיד עושים מאמץ למענו. בכל מקום באמת חשוב לנו שיהיה נקי. טוב לשמוע דעות נוספות מאחר וזה משפר אותנו”. גם לעניין הוספת מנות מזון בריאות יותר הוא התייחס והסביר ש” זהו כרגע התפריט שיש. המחרשה כפופה להנהלה ואנו כמובן נעשה את המיטב כדי לשפר”.

סגור לתגובות.