אמצעי האזהרה שנקטה המכללה כדי להסב את תשומת ליבם של הסטודנטים בחזית בית האקדמיה. צילום: אילן יצחייק

“אתה לא באמת יודע מתי משהו ייפול”: אריחים מתנתקים בבית האקדמיה – שלטי האזהרה המוצבים לא מונעים את הסכנה

על קירות בית האקדמיה, אחד המבנים המרכזיים בקמפוס, מתפוררים אריחים ונופלים באופן בלתי צפוי, במקרים רבים אף ממש בסמוך למעברי הולכי רגל. למרות שלטי האזהרה המוצבים סביב המבנה כבר מנובמבר האחרון, נראה כי הבעיה טרם טופלה והסיכון נמשך. המכללה: "מודעים לתופעת התנתקות האריחים ופועלים לטיפול בה"

תארו לכם את המקרה הבא: סטודנט עושה את דרכו לקורס, אוזניות באוזניים, שקוע במחשבות על המטלה הקרובה. לפתע, וללא כל התרעה מוקדמת, אריח נוחת בסמוך אליו, לאחר שניתק מקיר אחד הבניינים בקמפוס. במקרה הטוב – הוא נבהל. במקרה הפחות טוב – התוצאה עלולה להיות הרת אסון. “זה מפחיד”, אומרת נועה חבר, סטודנטית שנה ג’ לתקשורת. “אני עוברת ליד הבניין כל יום, ותמיד יש בי תחושת אי ודאות. אתה לא באמת יודע מתי משהו ייפול. זה מרגיש קצת כמו רולטה רוסית”.

“בדיקות בלאי במבנים ישנים צריכות להיעשות לפחות אחת לשנה. הימנעות מכך, בפרט כשיש עדויות לנפילות בפועל – היא לא פחות מהפקרות”

האריחים, שמהווים חלק ממעטפת הקירות של בית האקדמיה, מתנתקים ממקומם ונופלים כבר מנובמבר 2024. התופעה מתרחשת כמעט בכל חלקי המבנה – בחזית, בצדדים ואף באזורים פנימיים, שבהם נוהגים סטודנטים לשהות בין שיעורים. שלטי האזהרה שהוצבו מסביב למבנה אמורים היו למנוע גישה או לפחות להתריע, אך בפועל הפכו לחלק מהנוף הקבוע – שלטים שחוקים, שמתקשים להרתיע או למנוע תנועה רגלית באזורים שנחשבים למסוכנים.

שלט האזהרה מקרוב. צילום: דן עזרא
אריח שנפל מבית האקדמיה, מכיוון החנייה והכניסה למכללה. צילום: דן עזרא
אריחים נוספים שנפלו מכיוון הקיר שפונה אל החנייה. צילום: דן עזרא

השלטים המזהירים מפני נפילת חפצים מוצבים במתחם כבר חודשים, אך נראה כי עד כה זהו הצעד היחידי שננקט. “זה כאילו שמישהו החליט ששלט מספיק כדי לפתור את הבעיה”, אומר עידן וקנין, מהנדס קונסטרוקציה מאשקלון, שעמו שוחחנו על הנושא. “אבל אם לבנה נופלת על מישהו, שלט לא יגן לו על הראש. זו לא התרעה מספקת, ודאי לא מענה הנדסי”. לדבריו, לפי הנהלים “בדיקות בלאי במבנים ישנים צריכות להיעשות לפחות אחת לשנה. הימנעות מכך, בפרט כשיש עדויות לנפילות בפועל – היא לא פחות מהפקרות”.

בהתאם לתקנות הבטיחות בעבודה (עבודות בנייה), התשמ”ח–1988, מוטלת על בעלי מבנים החובה לוודא תחזוקה תקינה ומניעת סיכונים בטיחותיים – לרבות כאלה הכרוכים בנפילת חפצים מגובה. במקרה של מכללת ספיר, עולה השאלה האם התקנות הללו נאכפות בפועל, והאם הנהלת המוסד נוקטת את כל הפעולות הנדרשות למניעת סכנה.

מהמכללה נמסר בתגובה: “המכללה מודעת לתופעת התנתקות האריחים ופועלת לטיפול בה. מהנדס מומחה באחזקת מבנים בוחן את המצב ויגיש הנחיות מקצועיות. עם סיום הבדיקה, יבוצעו התיקונים בהתאם לממצאים”.

סגור לתגובות.