מאת הגר גבאי
נואמים בכירים שביטלו הגעה שעתיים לפני העלייה לבמה, אולמות שהלכו והתרוקנו ככל שהתקדם היום, נושאים שלא נגעו בסדר היום הציבורי ומיעוט בקבלת שאלות מהקהל – אכזבה רבה נרשמה השבוע במהלך כנס שדרות לחברה ה-14. הכנס, שזוכה למסע יחסי ציבור נרחב בתקציב גבוה, אמור היה למשוך קהל גדול – סטודנטים ותושבי האזור – ויחד עם שרים, חברי כנסת ודמויות ציבור נוספות לעצב סדר יום חברתי-כלכלי – משהו שלתקשורת הארצית לא תהיה ברירה אלא לעסוק בו. בפועל, מעדויות רבות שהגיעו ל”ספירלה” עולה כי הדיונים הוקדשו ברובם לנושאים כלליים וחסרי עניין, או כאלה שהפכו לא אקטואליים בחלוף הזמן. המעטים שכן טרחו להגיע לכנס טענו כי המנחים לא העניקו מספיק זמן לשאלות ולא התעקשו עם הדוברים לספק תשובות כנות ורציניות.
כנס שדרות – סיקור נרחב || כ”ץ: גם לפיד לא הצליח לקדם תחבורה ציבורית בשבת | גלאון: כמה אנשים צריכים למות כדי שנתניהו יתעורר? | יחימוביץ’: הממסד לא ראה בילדי תימן בני אדם | איימן עודה: התפתחות הנגב תלויה בהכרה בכל הכפרים הבדואיים | התובע הצבאי לשעבר על פרשת אזריה: חושש שהצבא יהפוך למיליציה | הכנס בתמונות
מבחינת מארגני האירוע, הנושא הכואב ביותר היה ביטול הגעת אישי ציבור בכירים. ביום שלישי, ביומו הראשון של הכנס, נודע לכתבי “ספירלה” כי שרת התרבות והספורט, מירי רגב, לא תגיע לאחר שדוברה עדכן כי “היא לא מרגישה טוב”. בבוקר למחרת נמשך הקו כאשר שר הפנים, אריה דרעי, שר האוצר, משה כחלון, ומנכ”ל משרדו, שי באב”ד ביטלו גם הם את הגעתם – כל זאת זמן קצר לפני שאמורים היו לנאום.
“אני חושב שזה זלזול ויהירות של פוליטיקאים שנבחרו על טיקט חברתי ופריפריאלי כמו כחלון, דרעי ורגב. כמו כל מיני דמויות כאלו שזוכות לאהדת הפריפריה ואהדת המזרחים. מבחינתם לא להגיע לכנס זה זלזול בציבור”, אמר ל”ספירלה” שי בן יעיש, מנכ”ל כנס שדרות לחברה וכלכלה ופעיל חברתי. לדבריו, “לכנסים כמו כנס כלכליסט וגלובס או כנס קיסריה והרצליה הם היו באים”. בן יעיש הוסיף כי מבחינתו הציבור צריך להעניש את השרים שביטלו. “זה כנס שנכנסים אליו כל ‘עמך ישראל’ וכנראה לא קורץ לפוליטיקאים. רק לפני בחירות ורק שזה משתלם להם. אלו לא הדמויות שמייצגות אותי כמרוקאי וכאיש פריפריה. אנשים צריכים לפתח זיכרון יותר ארוך וכן לתת חשבון עם האנשים האלו כשהם ירצו אותנו שוב פעם”.
בנוגע לתכני הכנס, שגם הם זכו לביקורת מהמעטים שבחרו להגיע, אומר בן יעיש כי הנושאים שנבחרו לעמוד בראש הכנס הם נושאים ארציים, ולאו דווקא פריפריאליים, זאת כדי להפוך את שדרות לחלק מהמרכז. “ליומיים אנחנו הופכים את שדרות למרכז ולא פריפריה. לקחת נושאים פריפריאליים עלול לגרום לכנס להיות בלתי נחשב”. בן יעיש מסביר כי את ההחלטה על התכנים והמושבים מקבלים כמה חודשים לפני הכנס, “בהתאם לצורכי הציבור”. את הטענות להיעדר זמן לשאלות, בניגוד לאופיו המקובל של הכנס, דחה בן יעיש בדברים שאמר לרדיו דרום והכחיש כי הופעתו של שר החינוך נפתלי בנט היתה סגורה לחלוטין לשאלות.
מבדיקת “ספירלה” עולה כי כנס שדרות סוקר בצורה דלה במיוחד, בטח בהשוואה לכנסים ארציים אחרים. מכל ארבעת עיתוני בוקר יום רביעי, רק עיתון מעריב הקדיש ידיעה קצרה לביקורת של יחימוביץ’ על סקר שנוי במחלוקת שהזמינו יוזמי הכנס. גם באתרי האינטרנט הסיקור היה מועט וכלל בין היתר ידיעה קצרה ב-TheMarker מדבריו של שר השיכון יואב גלנט ומבזק באתר וואלה על שורת הביטולים.
כנס בבוקר שאחרי מסיבת פתיחת השנה
הביקורת על הכנס מגיעה גם מגורמים שלקחו חלק פעיל בפאנלים. “היו גם עניינים של פריפריה ופערים בבריאות, אלה השאלות ששאלתי את הדוברים ולצערי הם לא תמיד התייחסו לזה בצורה שצריך”, אמר ל”ספירלה” פרופ’ נדב דוידוביץ׳, ראש המחלקה לניהול מערכות בריאות באוניברסיטת בן גוריון, שהנחה את פאנל הבריאות בכנס. דוידוביץ’ מספר כי נושאי הפאנל נקבעו בדיון משותף אותו יזם משרד הבריאות בעצמו. לאחר מכן, אושרו הנושאים על ידי בן יעיש ועוזי דיין, נשיא ומייסד הכנס.
רוב מכריע של משתתפי הכנס הגיעו מחוץ לכותלי המכללה. סטודנטים רבים במכללה מספרים כי בכלל לא ידעו על קיום האירוע. משי לביא, בת 24, סטודנטית לכלכלה וחשבונאות, סיפרה כי גילתה על הכנס רק ביום כשהגיעה לשיעור במכללה. “לא ידעתי שום דבר על הכנס והיו שם דברים שבאמת עניינו אותי. לא היתה לי בעיה להפסיד שיעורים, אבל גיליתי על הכנס רק כשהגיע אל סיומו של היום הראשון. בדקתי אם קיבלתי מייל על הכנס, והבנתי שלא”. גם עמית אלחדיף, בן 24, סטודנט שנה א’ לתקשורת, סיפר כי המידע שניתן לו ולחבריו לספסל הלימודים על הכנס היה מזערי. עד עכשיו, אומר אלחדיף, כלל לא הבין במה עסק הכנס ומי השתתף בו. העובדה שמסיבת פתיחת השנה של אגודת הסטודנטים נערכה בערב פתיחת הכנס והתלמידים קיבלו אישור להגיע ב-10:00 לא תרמה לנוכחות הסטודנטים באולמות הנאומים ובפאנלים.
ידלין: הכנס עמד בציפיות שלי
בדוברות המכללה דוחים את הטענות. סיימון תמיר, מנהל אגף תקשורת, שיווק ויחסי ציבור במכללה, היה מהמלווים הבולטים של האירוע. תמיר, שהנחה את מושב הנאומים המרכזי ביום שלישי, דחה את דברי הסטודנטים על הפרסום הדל ואמר כי תכנית הכנס מפורסמת לכולם ומופצת בכלי המדיה השונים בנוסף למייל שמופץ לכלל חברי המכללה. מייל אותו לא קיבלו כל הסטודנטים. תמיר הוסיף כי הכנס עוסק בנושאים ארציים, שמעסיקים את החברה בישראל ואף קובע את סדר היום הציבורי. תמיר ציין כי יש צדק בטענה לפיה לא ניתן לקהל מספיק זמן לשאול שאלות ואמר כי המארגנים ינסו לשנות זאת בשנה הבאה.
פרופ’ עמרי ידלין, נשיא המכללה, אמר ל”ספירלה” כי כלל לא ידע על ביטול הגעת שרי הממשלה. ידלין הדגיש כי הכנס עמד בציפיות שלו. “אני מסכים שהשנה שיתופי הפעולה אולי היו פחות מבשנים קודמות, אבל אני לא רואה לכך סיבה רשמית”, השיב ידלין כשנשאל על שיתוף הפעולה בין המחלקות השונות במכללה לבין הכנס.
בתמונה הראשית: מושבים ריקים בזמן נאומו של ח”כ איימן עודה. צילום: עידו כהן