בחודש אוקטובר הושקה הסדרה הדוקומנטרית ‘מגש הכסף’ שנוצרה בידי דורון צברי ואמיר בן-דוד. בשלושת פרקיה של הסדרה מככבים העיתונאי הכלכלי גיא רולניק, החשב הכללי לשעבר פרופסור ירון זליכה וההיסטוריון פרופסור דני גוטווין. השלושה מראיינים אנשי מפתח בכלכלה הישראלית, ומסבירים לצופים בשפה פשוטה את המושגים הכלכליים הכי יבשים בתיבול ביקורת חריפה על “השיטה הכלכלית בישראל”.
הצעד הלא שגרתי של חברת ‘הוט’ להעלות את פרקי הסדרה לצפייה חינמית באתר ‘יוטיוב’ – שבינתיים הספיקו לרדת, והופצו בדרכים אחרות על ידי בעלי זכויות אחרים בסדרה – הפך את הסדרה לאחת מהשיחות החמות ביותר ברשתות החברתיות בישראל. הבעות תמיכה, ביקורות קוטלות ומתנגדות, ויכוחים ארוכים בתגובות לכתבות או פוסטים בפייסבוק – משהו ב’מגש הכסף’ הצליח לעצבן הרבה אנשים.
אנדריי קיסליוב (29) מבאר שבע, סטודנט בשנה ב’ במחלקה למשפטים במכללה, מספר: “שמעתי לראשונה על מגש הכסף בפייסבוק, אבל לאחרונה אני מרגיש שהשיח הציבורי סביב הנושא גבר, גם בין כתלי המכללה. צריך ממש להתאמץ כדי לא לשמוע על הסדרה. באופן אישי זה עניין אותי מאוד. לפני שבע שנים צפיתי בסרט ‘רוח הזמן’ (Zeitgeist) וב’שיטת השקשוקה’ של מיקי רוזנטל ומאוד התחברתי לנושא. אני גם קורא את ‘דה מרקר’ ומשתדל להתעדכן בנושא הגז והכלכלה בארץ”.
לדברי קיסליוב, הוא פספס את המחאה החברתית של קיץ 2011, אך בעיניו הדבר המשמעותי ביותר הוא חרם הצרכנים שהונהג נגד מחיר הקוטג’. “ברור שלא קניתי. גם במחאת המילקי האחרונה החרמתי אותם. באופן כללי אני מקפיד לא לקנות מוצרים מחברות גדולות ומשתדל לבחור באלטרנטיבות של יצרנים קטנים”. למרות שהוא מספר שהכיר את רוב הדברים שנאמרו בסדרה עוד בטרם הצפייה, לדבריו “היא פשוט נפלאה. עכשיו יש עוד כלי שבאמצעותו אוכל להעביר את הידע שלי לסביבה הקרובה”.
“אי אפשר לקוות שמישהו יעשה את השינוי עבורי”
רון נהרי מאשקלון, גם הוא סטודנט בשנה ב’ במחלקה למשפטים צפה בסדרה. “כשהתחלתי, לא הצלחתי להפסיק, ראיתי אותה ברצף”, הוא מספר. “דאגתי שחברים קרובים ומשפחה יצפו בה. כל מי שהראיתי לו את הסדרה מיהר להסכים עמה”. נהרי מעיד על עצמו שמידת המעורבות שלו בנושאים כלכליים וחברתיים הייתה פחותה לפני שצפה בסדרה. “ידעתי פחות או יותר מה המצב שלנו, אנשי מעמד הביניים. אבל בצורה שטחית, כמו שהרוב יודעים. לא פעלתי מעולם במישור האקטיביסטי. ההתעסקות במעמד הביניים תמיד הייתה של מחנה השמאל ופתאום הבנתי שמפמפמים לנו נושאים כמו ביטחון, ובינתיים נוקטים במדיניות שיכולה לפגוע בכולנו. הסדרה מעבירה שזו לא מלחמה של השמאל מול הימין, אלא שלנו כחברה מול השלטון. הבנתי שהשלטון שבחרנו לא דואג לנו, אלא לאינטרסים של בעלי ההון, ורוב הציבור בישראל הוא שנפגע”.
נהרי החליט שהוא מצטרף להפגנה נגד מתווה הגז בבאר שבע, ומציין שהוא מתכוון לפעול בעד יציאתם של אנשים נוספים להפגנות: “אנשים חושבים שיציאה לרחובות לא תשנה כלום. אני רוצה לשנות את זה. אם כל אחד יגיד שזה לא משנה – אף אחד לא ייצא לרחובות. אי אפשר להאמין במשהו ולקוות שמישהו כבר יעשה את השינוי עבורי”.
“השיח המדיני חסר – וזה מונע מהסדרה להצית מחאה אזרחית”
לאלונה קדם (25) מנס ציונה, סטודנטית שנה ג’ לתקשורת, הסרט לא חידש יותר מדי ואף לא מצליח לטענתה לשנות את המציאות כפי שאנשים רבים מתארים. בתור פעילה בוועד שוכרי הדירות, נושאים כלכליים וחברתיים תמיד נמצאים על סדר היום שלה. “אין ספק שהסדרה עשויה טוב ומנגישה נתונים ומושגים יבשים בצורה נהדרת”, אומרת קדם. “מלבד נתונים סטטיסטיים, לא הופתעתי כלל מהעובדות שהוצגו בסדרה. במיוחד בקטע שבו מתארים כיצד הרגולטורים במשרד האוצר שחצו את הקווים ועם תום עבודתם הממשלתית התחילו לעבוד עבור בעלי ההון. מייקל מור עשה זאת בסרטו “Sicko” כשהוא התעסק בחברות התרופות האמריקאיות, שם המצב די דומה מבחינת העסקתם של רגולטורים לשעבר”.
קדם אינה מאמינה שהסדרה תצליח לשנות את פני החברה הישראלית: “אני חושבת שהטיימינג פשוט לא מוצלח וקרוב מדי לבחירות האחרונות. הנושאים שמדברים עליהם וכוכבי הסדרה יותר מדי מזוהים עם השמאל, גם אם זה לא נאמר במפורש. ביום שלא נוכל לקנות לילדים שלנו את מה שההורים שלנו קנו לנו, והם לא יצליחו למצוא עבודות – אז לא יהיה כאן הבדל בין השמאל לימין. בעיניי השיח המדיני היה חסר בסדרה, וזה מה שמונע ממנה להפוך את הרחובות ולהצית מחאה אזרחית. רק כאשר שני המחנות יתחברו ויבינו שהשיטה הזאת פועלת נגדנו כחברה, ולא כימנים או שמאלנים – רק אז תוכל להיות כאן מחאה אמיתית”.
ביום רביעי ה-16/12 בשעה 15:00 יתארח גיא רולניק בביה”ס לתקשורת במכללה ספיר. ההרצאה “הכלכלה הפוליטית בישראל – שיעורים ממגש הכסף”, תיערך באולם 5001.
בתמונה בראש הכתבה – אלון ויסר, ראש תא אופק באוניברסיטת בן גוריון, בהפגנה נגד מתווה הגז בבאר שבע, ב-14 בנובמבר. צילום: דניאל לביא.
בסרטון הווידאו – קטעים מתוך הטלוויזיה החברתית.