מאת לינוי אביסידריס
הנהלת המכללה מודעת היטב לצורך החיוני של העובדים והסטודנטים במענה רגשי ונפשי מקצועי. קהילת המכללה איבדה 47 מחבריה וחברותיה ב-7 באוקטובר – מרצים, סטודנטים ובוגרים – ולמעשה אין כמעט מישהו במכללה שלא מתאבל על מישהו שנרצח בטבח.
על רקע האובדן הכבד בשבת השחורה, שהצטרף לשנים ארוכות של חיים במציאות של שגרת חירום, נפתח לפני שבעה חודשים מרכז חוסן במכללה. המרכז מספק ליווי רגשי וכלים להתמודדות עם מצבי לחץ ודחק הן לסטודנטים והן לחברי הסגל האקדמי והמנהלי הזקוק לכך, והושקעו בו יותר מ-15 מיליון שקל מטעם קרן אדמונד דה רוטשילד, התאחדות הסטודנטים הארצית וקרן גרוס.
“מרכז החוסן עובד בשותפויות מלאות, מכפלת כוח”, מסבירה עידית שחר (46), מנהלת המרכז, שניהלה בעברה את תחום משאבי התמודדות במרכז חוסן שדרות ותוכניות בתחום השירות הלאומי לאוכלוסיות צעירים עם מוגבלויות, והדריכה סטודנטים במהלך הכשרתם המעשית. “אנחנו נותנים מעטפת לכל גוף במכללה שנותן שירות למישהו אחר. אם הדיקן נותן מעטפת לסטודנטים – אנחנו מעבים את הכוח שלו באמצעות כלים שקשורים לעולם החוסן. אותו הדבר למחלקות של הלימודים – אם ראש מחלקה רוצה תכנים שקשורים לחוסן, הוא פונה למרכז ואנחנו נותנים לו את הכלים והידע מעולם החוסן”.
היו הרבה מבצעים לפני שבעה באוקטובר, למה מרכז החוסן נפתח רק עכשיו?
“אני חושבת שצריך משהו שיטלטל מאוד כדי שיגויסו תקציבים. והשבעה באוקטובר פגע מאוד-מאוד בעוטף וזה בעצם זירז את גיוס המשאבים ופתיחת המקום״.
מנהלת המרכז עידית שחר: “העזרה כאן ועכשיו של רגע מישהו מקשיב ושומע אותי, פותח את הדלת ונותן לי מענה רגשי – זו הצלחה מדהימה”
מרכז החוסן עובד לפי נוהל חרדה – כל מטופל שיוצר קשר עם המרכז צריך לעמוד בקריטריונים של ביטוח לאומי. כל אדם שמרגיש חרדה – סטודנט או איש סגל – עובר ראיון מקדים מול איש מקצוע. במידה והוא נמצא זכאי הוא מקבל בין 12 ל-24 טיפולים ללא תשלום. מעבר למענה שהוא מספק לסטודנטים ואנשי סגל, המרכז נותן מענה גם לאוכלוסיות שעברו אירועי טראומה רבים. “לפני שהוא מתחיל את הטיפולים, מטפל צריך לדעת מי הקהל עומד מולו”, מסבירה שחר. “קהל עם באמת הרבה מאוד מורכבויות. כל המטפלים עוברים הכשרות והדרכות קבועות ומתמשכות כי בלי זה הם לא יכולים להיות כשירים להעביר טיפולים”.
איך את מרגישה לאחר שיחות עם סטודנטים?
“את מגלה ושומעת את הכוחות שבאנשים ואת זה שהם רוצים לעשות שינוי ומבינים שכדי להמשיך את החיים שלהם הם חייבים לקבל עזרה. זה שהם מוכנים לקבל ופונים כדי לקבל אותה זה מבורך ובאמת לא מובן מאליו. פונים סטודנטים, סגל מנהלי ואקדמי ואני חושבת שהעזרה כאן ועכשיו של רגע מישהו מקשיב ושומע אותי, פותח את הדלת ונותן לי מענה רגשי זו הצלחה מדהימה”.
במרכז החוסן מתקיימות גם סדנאות והכשרות שמטרתן לתת כאן ועכשיו כלים להתמודדות במצב של חרדה ולחץ. שחר משתפת שבמהלך השנה צפויים להתפרסם פרויקטים של התנדבות ושותפות דרך מלגות. כמו כן עתידים להיות שיתופי יוזמות ושיתופי פעולה. “יש לנו יוזמה מקסימה שאנחנו הולכים לעשות עם החברה Western Digital שמתעסקת במחשבים. הם תורמים כסף לטובת פרויקט גדול של שיפוץ מיגוניות במכללה בשותפות של סטודנטים, בית ספר להנדסאים ובית ספר לאומנות – זה פרויקט יפה שהולך לצאת”.
התמחות בעבודה סוציאלית
מרכז החוסן לא רק דואג למתן טיפול, אלא גם מאפשר התמחות לסטודנטים שנה ג’ בעבודה סוציאלית. “לכל אחד יש פרויקט שהוא יהיה אחראי על כל התהליך מתחילתו ועד סופו. הם נותנים את המענה התמיכתי ראשוני, כמו מיצוי זכויות והנגשת ידע באופן פרטני”, מסבירה שחר.
נועם הלאלי, סטודנטית לעבודה סוציאלית שמתמחה במרכז: “זה ריפוי בשבילי – יש משהו בעזרה ונתינה לאחר שאתה באמת מטפל בעצמך. אני גם מגיעה ממקום שאני מבינה וחוויתי, אז אני יכולה להביא כלים לאנשים”
נועם הלאלי (25), סטודנטית לעבודה סוציאלית בשנה ג’ משדרות, מספרת כי ההתמחות במרכז החוסן החדש נותנת הרגשה של הובלת ופיתוח דבר משמעותי. “יש הרבה מפונים ומילואימניקים שחזרו והם אבודים בין הכיסאות, לא יודעים למי לפנות וזו גם אחת הסיבות שרציתי להישאר שם”.
את גרה בשדרות והיית שם בשבעה באוקטובר – איך מישהי שעברה טראומה יכולה לטפל באנשים שבטראומה?
“זה ריפוי בשבילי, יש משהו בעזרה ונתינה לאחר שאתה באמת מטפל בעצמך וזה גם לבוא ממקום שאתה מבין. אני מגיעה ממקום שאני מבינה וחוויתי אז אני יכולה להביא כלים לאנשים”.
עדי אליס (40), גם היא סטודנטית לעבודה סוציאלית בשנה ג’ מנתיב העשרה, מספרת שהיא מאוד רצתה להכיר את החוסן מקרוב: “אמרו לי שמקימים מרכז חוסן במכללה ולשם אני משתלבת, זה נורא ריגש אותי כי יש בזה גם עניין של יזמות, דבר חדש שמתחיל ולהיות חלק מהבניה של הדבר הזה. עכשיו יותר מתמיד היה נראה לי צורך לעבות את כוח האדם בחוסן ולעשות מה שאפשר באזור העוטף בפרט”.
עדי אליס, סטודנטית לעבודה סוציאלית ממושב נתיב העשרה שמתמחה במרכז החוסן: “מטופלים אמרו לי – ‘אני רוצה מישהו מהאזור, מישהו שמבין אותי באמת ומבין מה זה לחזור לשבילים של המושב'”
אליס מספרת על החשיבות במטפלים שחוו את שבעה באוקטובר ואת העוטף כמו המטופלים: “כשדיברתי עם נוער מהאזור הם אמרו למטפלים הקודמים – ‘אין לך מושג, אתה גר בהרצליה’. אחר כך דיברתי איתם והם אמרו ‘אני רוצה מישהו מהאזור, מישהו שמבין אותי באמת ומבין מה זה לחזור לשבילים של המושב’ – אז זה מאוד-מאוד עוזר להכיר”.
מה המשמעות של חוסן בעינייך?
“חוסן זה אנשים שמגיעים, לומדים, עדיין מסתכלים קדימה למרות שזו תקופה משוגעת. תוך כדי אנחנו לומדים וגם חושבים על החטופים”, היא אומרת, ומוסיפה בחיוך: “בואו אלינו אנחנו נעזור”.
רז יפרח (27), סטודנט שנה ג’ בעבודה סוציאלית מאשל הנשיא, רצה לעשות את ההכשרה שלו בכל הקשור לטראומה על רקע לאומי-ביטחוני. הוא מספר כי ההכשרה במרכז החוסן השפיעה עליו באופן אישי: “אני לומד המון ומרגיש שאני רוצה לעזור לסטודנטים. המטרה שכל סטודנט ידע שיש מרכז חוסן שיכול לעזור לו בהתמודדות עם הרבה דברים”.
נראה שלאחר תקופה ארוכה שבה שבילי הקמפוס היו ריקים ושרר עצב, מטופלים משתפים שמרכז החוסן שיפר את תחושותיהם בעת הגעתם למכללה. ד’ (53), מהסגל המנהלי, ששהתה בביתה שבעוטף מספרת שהשבעה באוקטובר גרם לה לסיוטים בלילות, פחדים מכל רעש קטן, חוסר שקט, חרדות לילדיה ופתיחת מרכז החוסן נתן לה תחושת הקלה: “הידיעה שיש ישות במכללה שנגישה בכל זמן לפחות כשנמצאים בעבודה ויכולה לסייע, להרגיע, לתת מענה באיך להתמודד עם הסיטואציות הקשות, הפחדים והחרדות”.
מרכז החוסן במכללת ספיר נמצא במבנה קטן והוא חלק משמעותי בהתחזקות והצמיחה של הסטודנטים ואנשי הסגל ומעניק תמיכה אישית, כלים להתמודדות עם אתגרים רגשיים וליווי של אנשי מקצוע ומטפלים.
אם אתם מרגישים חרדה או מתח וצריכים אוזן קשבת ועצות לדרכי התמודדות ניתן לפנות למרכז בדרכי יצירת הקשר:
- עידית, מנהלת המרכז: hosen@sapir.ac.il
- טלפון: 077-9802425
- מייל של הסטודנטים המתמחים במרכז: hosensapir@gmail.com
- המרכז נמצא בבניין 15 ופעיל בימי א’-ה’, בשעות 9:00-16:00
- וניתן לתאם פגישה אישית