מתוך פאנל: "פריפריה על מזוודות". מימין: מנחה הפאנל אלמוג בוקר, חדשות 12; איציק זוארץ, כתב דרום בכאן 11; דויד פרץ, ישראל היום; אוריה קשת, כתב צפון ב-i24NEWS; עידן אבני, כתב צפון ישראל היום; בני ביטון, ראש עיריית דימונה; מתן צורי, ידיעות אחרונות. צילום: קרולינה ניסימוב

“פריפריה על מזוודות”: ממערכת הבריאות ועד הייצוג בתקשורת – האם הפערים בין מרכז לפריפריה הולכים ומתרחבים?

הפערים בין הפריפריה למרכז בישראל הם נושא טעון וכאוב, ובכנס אילת לעיתונות ה-16 עלה החשש שהם הולכים ומתרחבים. בפאנל "פריפריה על מזוודות" בהנחיית כתב חדשות 12 אלמוג בוקר, התכנסו אנשי תקשורת וראשי ערים כדי לדון בסוגיה. "הכסף קיים - השאלה מה אנחנו בוחרים לעשות אתו"

מאת קרולינה ניסימוב

מימין: דויד פרץ, ישראל היום; אוריה קשת, כתב צפון ב-i24NEWS; עידן אבני, כתב צפון ישראל היום. צילום: קרולינה ניסימוב

בפאנל “מרכז פריפריה” בהנחיית כתב חדשות 12 אלמוג בוקר, שהתקיים במסגרת כנס העיתונות ה-16 באילת, דנו המשתתפים על הפערים בין מרכז לפריפריה, כשהבולט שביניהם היה בתחום שירותי הבריאות שבא לידי ביטוי בטיפול רפואי, מחסור ברופאים מומחים, כוח אדם וציוד רפואי – ועל כך שהתקשורת לא תמיד נותנת את תשומת הלב הרצויה לאותם פערים.  “להזמין תור לרופא זה אירוע בפני עצמו, צריך להמתין חצי שנה אם לא יותר בשביל לקבל טיפול רפואי”, אמר אוריה קשת, כתב צפון ב-I24news.

דו”ח שפרסם משרד הבריאות באפריל האחרון ומתייחס לשנת 2022 (ראו גרף) ממחיש היטב את המצב ומראה כי קיים פער משמעותי של מומחים ברפואה פנימית וכירורגית בין מחוז דרום למחוז מרכז.

המחסור בתשתיות רפואיות מתבטא בזמינות של ציוד רפואי מתקדם. בדיקות חיוניות כמו CT ו-MRI, שהן שגרתיות במרכז הארץ, הופכות למכשול משמעותי עבור תושבי הפריפריה בשל זמני המתנה ארוכים. הפער מחריף כאשר תושבי הפריפריה נאלצים לבחור בין שתי אפשרויות: המתנה ממושכת של עד חצי שנה לתור באזור מגוריהם, או נסיעה של שעות ארוכות למרכז הארץ כדי לקבל טיפול רפואי מתקדם שאינו זמין באזורם.

עו”ד תמר האוזנר רוה, יו”ר חדשות 12: “באילת יש בית חולים – אבל מעט מאוד מחלקות. אני מכירה חולי סרטן שנאלצים לנסוע לתל אביב לטיפולים – זה לא מתקבל על הדעת, התקציבים הולכים למקומות הלא נכונים”

נראה שאנשי התקשורת שהשתתפו בפאנל מודעים היטב לבעייתיות: “אין בתי חולים, זה ממש רע מאוד”, אמרה עו”ד תמר האוזנר רוה, יו”ר הדירקטוריון של חברת החדשות של ערוץ קשת 12. “באילת נניח יש בית חולים – אבל עם מעט מאוד מחלקות. אני מכירה אנשים שמתמודדים עם מחלת הסרטן שנאלצים לנסוע לתל אביב לטיפולים – זה לא מתקבל על הדעת, התקציבים הולכים למקומות הלא נכונים”.

עו”ד תמר האוזנר רוה, יו”ר הדירקטוריון של חברת החדשות קשת 12. צילום: קרולינה ניסימוב

מכאן שעולה השאלה איפה התקציבים? בעוד שבכירי משרד הבריאות מצהירים על חשיבות השוויון בשירותי הבריאות, בשטח המציאות שונה לחלוטין. דווקא בימים אלו, כשמערכת הבריאות נמצאת במרכז סדר היום הציבורי, נשאלת השאלה מדוע המדינה לא מזרימה תקציבים משמעותיים לצמצום הפערים בין המרכז לפריפריה.

“הכסף קיים – השאלה מה אנחנו בוחרים לעשות אתו”, אומר קשת. “אם אנחנו משקיעים 15 מיליון להוצאות על קבר רחל זה יפה, אבל האם זה השימוש הכי יעיל שאפשר לעשות עם הכסף הזה? אז התשובה היא לא”. רוה מוסיפה: “יוזמות שונות כמו הקמת בתי חולים נוספים בנגב מהוות צעד משמעותי, אך עדיין רחוקות מלספק מענה לפערים עמוקים הקיימים במערכת.

בדו”ח שפורסם באפריל היתה התייחסות של אנשי משרד הבריאות לנתונים ולפערים שעלו מהם. שר הבריאות אוריאל בוסו: “פערים חברתיים וכלכליים הם גורם מפתח בנגישות לבריאות ופערים בבריאות מהווים פגיעה בחוסן לאומי. עלינו לשנות את המציאות הזו ולהבין שצמצום אי-השוויון בבריאות הוא אינטרס לאומי ראשון במעלה”.

מנכ”ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב:  “יש להכיר בכך שקיימים במערכת פערים בין אוכלוסיות ואזורים בארץ. אנו פועלים כל העת בכדי לצמצם את הפערים על מנת לאפשר שירות רפואי איכותי, שוויוני ונגיש לכל מי שזקוק לכך”

מנכ”ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב: “דו”ח אי השוויון במערכת הבריאות נכתב השנה בעיצומה של מלחמה קשה ומורכבת. מלחמה שמעמידה את החברה הישראלית ואת מערכת הבריאות בפני אתגרים רבים. מערכת הבריאות הוכיחה שוב כי היא העורף הלאומי של מדינת ישראל בזמן חירום, ואולם יש להכיר בכך שקיימים במערכת פערים בין אוכלוסיות ואזורים בארץ. אנו פועלים כל העת בכדי לצמצם את הפערים על מנת לאפשר שירות רפואי איכותי, שוויוני ונגיש לכל מי שזקוק לכך”.

ייצוג תקשורתי של הפריפריה – יש מה לשפר

הפערים בשירותי הבריאות בפריפריה לעומת המרכז הם רק חלק קטן בסיפור רחב יותר של פערי מרכז-פריפריה. התקשורת הישראלית שכאמור מודעת למצב לוקחת גם היא חלק בהעמקת פערים אלו בכך שאירועים המתרחשים במרכז הארץ זוכים לזמן שידור וסיקור נרחב יותר לעומת אירועים דומים המתרחשים בפריפריה.

ראש עיריית דימונה בני ביטון: “אתם רואים איך שדרות, אופקים ודימונה התפתחו בצורה בלתי רגילה – יש התפתחויות במערכת החינוך, משקיעים רבים מגיעים לדרום – אבל התקשורת לא מביאה את זה מספיק למדיה

“האופן שבו מציגים את הפריפריה בתקשורת הישראלית אינו הולם את המציאות האמתית”, אומר ראש עיריית דימונה בני ביטון. “לצערי הרב התקשורת לא נותנת מספיק אייטמים על מה שקורה ומתפתח בפריפריה, אתם רואים איך שדרות, אופקים, דימונה באמת התפתחו בצורה בלתי רגילה, יש התפתחויות במערכת החינוך, משקיעים רבים מגיעים לדרום – אבל התקשורת לא מביאה את זה מספיק למדיה”. לדבריו הצטרפה רוה: “חייבים לתגבר את האייטמים על הפריפריה, זה מאוד חשוב, עכשיו כשבאה המלחמה זה טרף את כל הקלפים, אבל זה עדיין חייב להיות”.

בני ביטון, ראש עיריית דימונה, בראיון לכתבת ספירלה קרולינה ניסימוב. צילום: חנה אמינוב

חיליק שריר, מנכ”ל ערוץ 12, נשאל כיצד והאם בכלל הוא מעלה על סדר היום התקשורתי בערוץ אייטמים על פריפריה והאם זה על ראש סדר העדיפויות. “אנחנו מנסים שהתוכניות שלנו ידברו לקהלים בכל רחבי הארץ – גם מרכז וגם פריפריה. אני לא חושב שאני עושה טלוויזיה תל אביבית, אבל כן יש מקום לשיפור”.

חיליק שריר, מנכ”ל קשת 12: “אני לא חושב שאני עושה טלוויזיה תל אביבית, אבל יש מקום לשיפור”. צילום: קרולינה ניסימוב

בתחום הייצוג התקשורתי, נראה כי מתחילה להתגבש תפיסה חדשה המכירה בחשיבות הפריפריה, לא רק כערך חברתי אלא גם כאינטרס עסקי. בהקשר הזה מוסיף שריר: “אנחנו כל הזמן חושבים על פתיחת שלוחה בצפון או בדרום, ועכשיו זה אפילו יותר קונקרטי, במיוחד בגבול הצפון, אנחנו רוצים לעזור לעודד אנשים לחזור לבתיהם”. לדבריו, המחויבות לפריפריה אינה רק עניין של אידיאולוגיה: “זה האינטרס האישי שלנו, אנחנו צריכים לשדר טלוויזיה לכל רחבי ישראל”. עם זאת, הוא מודה כי עדיין יש מקום לשיפור.

סגור לתגובות.