כלל הסטודנטים ברחבי הארץ סיימו בשבועות האחרונים סמסטר ארוך במיוחד, כשמיד אחריו צללו לתקופת הבחינות העמוסה. השנה בצירוף מקרים יוצא דופן מתקיימים כמה אירועי ספורט גדולים בזמן הבחינות, בהם טורניר הקופה אמריקה שהתרחש בארה”ב ביוני והיורו שנערך בצרפת עד 10 ביולי. סטודנטים חובבי ספורט מוטרדים מעומס השידורים מחשש כי צפייה במשחקים תפגע בלמידה.
שתי התחרויות לרוב לא מתקיימות באותה שנה. בקיץ הנוכחי, טורניר הקופה אמריקה מציין 100 שנה, ולכן הוחלט לערוך אותו באופן חריג זו השנה השנייה ברציפות. כמו כן, על אף שמדובר באירוע המיועד למדינות דרום אמריקה, הוחלט שכל הנבחרות המובילות ביבשת יוכלו להשתתף הפעם באירוע חסר תקדים בגודלו. “אין ספק שהקיץ הזה קצת שונה, כי לא אמור להיות בו קופה אמריקה. זו חגיגה גדולה שבאמת יוצאת מן הכלל”, מסביר שרון ניסים, שמשדר את טורניר הקופה אמריקה עבור ערוץ הטלוויזיה ספורט 1.
אי אפשר להתעלם מהעובדה שהמשחקיים התקיימו בשעות הלילה והבוקר המוקדמות – בעיה גדולה לסטודנטים שלומדים למבחן. הם רוצים לצפות במשחקים החגיגיים, ומנגד גם לעבור בהצלחה את הבחינות. מתן אלבז בן 27, סטודנט לניהול ובקרה תעשייתית, עושה כל מאמץ על מנת לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה, והוא גם טוען שזה אפשרי. “עושים מאמצים לסיים עבודות לפני הבחינות וככה מפנים זמן למשחקים. אני לא אוותר על משחק חשוב, ואם זה אומר להתחיל את היום שלי בחמש בבוקר, אז כך אעשה”, הסביר.
אלבז, שמשמש כשופט בליגות הנוער בכדורגל, סיפר כי אין לו מנוס מצפייה במשחקים. “התחרויות האלו מתרחשות אחת לארבע שנים ולמשחק גורלי אין מועד ב’. לבחינות יש”, הדגיש והבהיר כי אם מנהלים סדר יום נכון, ניתן בהחלט להספיק ליהנות מהמשחקים, וגם לעבור את הבחינות בהצלחה. ניהול הזמן בין משחקים ללמידה היא סוגיה שהשפיעה גם על גלעד חורין, סטודנט למשפטים. “עם כל האהבה למשחק, חייבים לעשות את ההפרדה. כשאתה בן 16, הכי חשוב לך בעולם לראות את המשחק, אבל כשאתה בוגר אתה מבין שיש דברים שהם מעבר למשחק ולשיגעון של הכדורגל – התחייבויות של החיים”, ציין.
להתעלם מירי הטילים כדי לראות את ברזיל סובלת
חורין הוא ממוצא ארגנטינאי ולכן חשוב לו לעקוב אחרי הנבחרת הלאומית. הוא מעיד כי מעולם לא הפסיד את המשחקים שמעבר לים, בכל שעה ביממה – עד הקיץ הנוכחי. כעת, כשהצלחתו בלימודים תלויה על המאזניים, המאזן השתנה. כשנשאל על היורו, ענה חורין שהכל תלוי בניהול הזמן: “בימים כאלה, כשיש משחק חשוב שחובבי כדורגל אוהבים ורוצים לראות, אין לנו ברירה אלא לקום יותר מוקדם ולהדביק את הפער. עכשיו כשאפשר לעשות מרתון של שידורי כדורגל מאחר-הצהריים ועד הבוקר למחרת, סטודנט שחשוב לו התואר לא יכול להרשות לעצמו לעשות דבר שכזה”.
עד לא מזמן חורין נהג לראות את שידוריו של ניסים בכל לילה, אך כעת הוא מתייחס לכך בגילוי לב: “אני חושב שהמבחן הוא מה שהולך לקבוע לי את העתיד, הרבה יותר מלראות את מסי משחק 90 דקות או לא”. לעומת זאת, גם הוא יודע לומר כי אם קבוצתו ארגנטינה משחקת בגמר, הוא יוותר בקלות על שעות השינה, בגלל אהבתו לנבחרת עוד מימי ילדותו בבית הוריו. לדבריו, הנכונות לוותר על שעות לימוד תגדל גם כדי לראות קבוצה שהוא שונא סובלת. הוא נזכר כיצד בקיץ 2014, במקביל לירי הטילים הראשון על תל אביב במהלך מבצע צוק איתן, הוא התגורר בקומה העשירית ברמת גן ולא הצליח להוריד את עיניו מהמרקע כשברזיל הובסה. “בזמן שיכולתי לראות אינספור טילים מיורטים על ידי כיפת ברזל, ישבתי בבית והתמוגגתי מזה שברזיל חטפו בבית 7-1”.
עומר טסקר, שאינו סטודנט אך נדבק אף הוא בחיידק הכדורגל שהשפיע על עתידו האקדמי. “שילמתי 3,300 דולר כדי לראות את גמר המונדיאל בברזיל במעלה המגרש. אין ספק שיש לי שריטה, אבל איך שזכיתי באפשרות לקנות כרטיס לגמר היורו, היה ברור לי שאני טס ולא מוכר את זה”. טסקר תכנן את נסיעתו כשנה מראש ואף שקל לדחות את הלימודים. “התכנון הראשוני שלי היה להתחיל ללמוד באוקטובר, ובסופו של דבר עם העלויות זה גרם לי לחשוב שאני צריך לחסוך עוד לפני הלימודים”. כך, כדי להתפנות לטיול לצרפת, דחה טסקר בכמה חודשים את מבחן הפסיכומטרי, וכתוצאה מכך גם את לימודיו. “עוד מעט אתחיל עם כל החרא של הלימודים ואני די בטוח שטורניר כזה של פעם בארבע שנים – יורו ,מונדיאל או קופה – אין סיכוי שאטוס לראות. אני לוקח בחשבון שלעתיד הקרוב, זו הפעם האחרונה, ואז אתחיל ישורת של לימודים. אבל ברור לי שאני קצת משוגע על כדורגל, אז לך תדע”.
בתמונה הראשית: לימודים מול יורו 2016, אלבז לומד לבחינה (צילום: גלעד ילון)