בחמישי בערב (21:00) התארח חבר הכנסת עופר שלח (יש עתיד) בפאב שדרות לציון 15 שנים לקסאם הראשון. במפגש נכחו גם ראש עיריית שדרות אלון דוידי, חברי תנועת “הפריפריות” יחד עם חברות תנועת “עתיד הנגב המערבי” ותושבי האזור. שלח, חבר ועדת חוץ וביטחון, פרשן צבאי בעברו ומחבר הספר “האומץ לנצח” מתח ביקורת חריפה כלפי התנהלות הדרג המדיני באשר לאתגרים הביטחוניים העומדים לפתחנו. “בכל פעם הסבבים באזור מתקצרים ולמרות זאת מעולם לא היה דיון ציבורי פתוח על תפיסת הביטחון של מדינת ישראל”.
שלח, שלחם ונפצע במלחמת לבנון הראשונה, מתאר את כשלי “צוק איתן” אחרי שהיה חלק מוועדת ביקורת על המבצע. בין היתר טוען שלח כי המבצע נמשך ללא שום מטרה ראויה, בהיעדר תוכנית צבאית מתאימה להתמודדות עם איום המנהרות ומבקר את מותם המיותר של חלק מן הלוחמים. צה”ל, קובע שלח, לא הכין את עצמו כראוי לסבב הלחימה שהתרחש בעזה בקיץ 2014, אף על פי שהייתה אינדיקציה מודיעינית וממשית על מלחמה מול חמאס. “לפני צוק איתן איש לא חשב על האפשרות שאנחנו מחליפים מהלומות מול חמאס במשך 51 יום ומסיימים את המלחמה עם 73 הרוגים. היו רק שתי אפשרויות – לכבוש את עזה או לא להגיב – ולא הייתה לנו שום מטרת מלחמה, אלא לסיים אותה. ממשלת ישראל הסכימה פעם אחר פעם להפסקת אש, גם אחרי החדירה לכיסופים”. שלח מוסיף, כי “צוק איתן היא מלחמה שאנחנו לא הגענו אלה מוכנים וגם היום אנחנו לא מוכנים למלחמה מול חמאס שיכולה לבוא בכל עת”.
ב-5/4/2001 נורה הקסאם הראשון אל קיבוץ נחל עוז וימים ספורים לאחר מכן נחת הקסאם הראשון גם בשדרות. אחרי אין ספור מבצעי לחימה לא נראה שינוי מהותי באופק של תושבי עוטף עזה. שלח תולה סוגיה זו בהיעדר אסטרטגיה ותפיסה ביטחונית ישראלית: “מאז ימי בן גוריון לא היה דיון פתוח מול הציבור באשר לתפיסת הביטחון הישראלית, המרחק בין סבב לסבב מתקצר ומחריף ולמרות זאת אנחנו עדיין ללא תפיסה ביטחונית כיצד להתמודד מול אויבנו”.
בהקשר זה טוען שלח, כי רק שקיפות מול הציבור בסוגיות הביטחוניות היא שתעזור לדרג המדיני והצבאי לגבש תפיסה ביטחונית שתואמת מחד את צרכי התושבים ומאידך הולמת את דרישות הביטחון של הצבא. “נושאים ביטחוניים עשויים להיראות לאזרחים כערטילאיים מידי שרק גנרלים ומומחים יכולים לעסוק בהם”. אך לתפיסתו לא כך הם פני הדברים: “אנחנו חייבים לייצר דיון עמוק ואמיתי מול הציבור, בדיוק כמו בנושאי רווחה, בריאות וכלכלה, כך צריך להיות גם בביטחון, בעיקר לאור ההשקעה הכספית הגדולה שלכם כאזרחים. למה אנחנו לא שואלים את עצמנו את השאלה הפשוטה ‘מה אני כאזרח מקבל מהשקעה הזו בביטחון?'” תוהה שלח.
תושבי הנגב המערבי, שנמצאים במלחמה מתמשכת בעוצמות משתנות כבר 15 שנה, הגיעו בעיקר כדי לשמוע פתרונות מחבר הכנסת. שלח לא אכזב והבהיר כי הוא סבור שרק מחאה נוסח מחאת קיץ 2011 תביא את מקבלי ההחלטות לפתוח את נושאי הביטחון שעומדים על הפרק לדיון ציבורי: “אתם (תושבי עוטף עזה) חייבים למחות ולדרוש תשובות בנושאי ביטחון מהדרג המדיני, בדיוק כפי שעשיתם במחאת קיץ 2011. לא סתם היום כל שאלה כלכלית כמו מתווה הגז עולה לדיון ציבורי”. עוד הוסיף שלח, כי הוא רואה את פתרון הסוגיה הביטחונית המתמשכת שממנה סובלים תושבי האזור כחלק מפתרון כולל של שיתוף פעולה מול הגורמים המתונים יותר במזרח התיכון שיוביל לשיקום עזה ובהמשך לפירוזה.
התמונה בראש הכתבה באדיבות יחסי הציבור: צילום אלעד גוטמן