מתחילת השנה סטודנטים במכללת ספיר אוכלים פחות. לא בגלל אידאולוגיה כלשהי או בשל ברירה קנאית של כמות הקלוריות הנכנסת לגופם, אלא בגלל ששירותי ההסעדה בספיר הפכו מצרך מבוקש ובהיצע נמוך. נכון להיום, יש ארבע קפיטריות במכללה, שמגישות בעיקר כריכים, קפה ושתייה קרה, וכן שלושה דוכני מזון שקמו עם תחילת שנת הלימודים – שאמורים לתת מענה ראוי לדרישותיהם של אלפי סטודנטים ואנשי הסגל במכללה. אך, לאמיתו של דבר, אף אחד מאלה לא מסוגל להכיל יותר מ-15 סטודנטים במקביל, והתוצאות בהתאם – תורים ארוכים, צפיפות ואנשים רעבים וכועסים.
“חסר לי לשבת לאכול כמו שצריך”, אומרת הדר בלייך, סטודנטית בשנה ב’ ללימודי B.A כללי. “חסר לי מבחר של מזון, דבר שהיה פה בשנה שעברה. אני באה לפה כל השבוע, נמצאת במכללה 10 שעות ביום, ואני צריכה לאכול כמו שצריך, לא להסתובב בין דוכנים”. עידן יצחק, סטודנט בשנה ב’ ללימודי תרבות יצירה והפקה מצטרף לטענות של הדר: “אין אוכל חם, אין אוכל של בית, אין אוכל מסודר. מה אני צריך לעשות? ללכת לשדרות?! לאכול בכוח סנדוויצ’ים?!”.
לכאורה, את הפתרון למצב אמור היה לתת גוף ההסעדה הגדול היחיד במכללה, ששימש מאות סטודנטים וחברי סגל במשך שש השנים האחרונות – המנזה. אך המקום נסגר בסוף חודש ספטמבר, והשאיר אחריו חלל פנימי נטוש ומרפסת ריקה הצופה אל הכיכר המרכזית. קומת המנזה החלבית נשארה מיותמת. הפתרון הזמני של האחראים על ההסעדה במכללה, הוא כאמור שלושת הדוכנים שקמו בכיכר המרכזית – דוכן בורקס, דוכן אוכל דרוזי ולצידם דוכן קוסקוס באוהל בד, שבו שולחנות אפופי ריחות טיגון.
פלג אשש, יושב ראש אגודת הסטודנטים, טוען כי החלפת המנזה הוא מהלך שהיה צריך לקרות כבר הרבה זמן. “תקופת הזיכיון של המנזה נגמרה השנה, אך מעבר לכך, הסטודנטים לא היו מרוצים מטיב המזון שהוגש בה. הרמה הייתה נמוכה מאוד – גם של השירות וגם של המזון”. לדבריו, במקום המנזה עתיד להיכנס זכיין מזון אחר ו”טוב יותר”. “הקונספט של זה הולך להיות שבחלק התחתון של המנזה תהיה מסעדה צמחונית-טבעונית ובחלק העליון מסעדה בשרית. זה צפוי להיפתח בתקווה סביב פברואר. יש תפריט מוכן, תוכנית בנייה מוכנה ומנהל פרויקט. הדבר היחיד שמחכים לו הוא אישור של המכללה כדי להתחיל לבנות”.
המצב הנוכחי מחייב לשאול את השאלות הבאות: מדוע לא נמשך זיכיון מסעדת המנזה עד למציאת תחליף מניח את הדעת? מדוע החלפת הזכיין לא הושלמה במהלך חופשת הקיץ – מהלך שהיה מקנה לאחראים על ההסעדה במכללה ארבעה חודשים למצוא תחליף הגון, שבו יכולים היו הסטודנטים לרכוש לעצמם ארוחה חמה?
“המנזה היו תחת חוזה, והוא נגמר – הם לא מוכנים לחדש חוזה לכמה חודשים בודדים ואני גם לא רוצה שהם יחדשו”, אומר יו”ר האגודה אשש. “אני מעדיף שכרגע יהיו כמה חודשים, את המעבר הזה, שיש פה משהו זמני שאני יודע שהוא לא מושלם, ואז בפברואר נפתח את הדבר החדש, את “המחרשה”. זה לדעתי עדיף מאשר שהמנזה יישארו כאן ונקבל תלונות על האוכל פעם אחרי פעם”.
לגבי בנייה אפשרית בזמן חופשת הקיץ, טוען אשש כי הפרויקט הוא משהו שנבנה “מאפס” ולכן, לדבריו, הוא “גולש לתקופה לא נוחה וצריך להתאזר בסבלנות. התייעצנו עם המכללה והחלטנו לקחת על עצמנו את כל נושא ההסעדה הזמני. שלושת הדוכנים בכיכר נותנים את המענה בשביל שלסטודנטים יהיה מה לאכול, לפחות עד שתיפתח המנזה החדשה”. כשנשאל לגבי התורים הארוכים, אמר אשש: “התורים בקרנף היו גם בשנה שעברה, זה לא שהמנזה סיפקה מזון טוב או איכותי – ואין מישהו שיחלוק עליי בעניין הזה”.
דודו שושן (42), זכיין המנזה שפעלה במכללה 6 שנים, חולק על דבריו של אשש. “האגודה לא מכירה אותנו”, הוא פוסק בתגובה להאשמות המוטחות כנגדו. “קיבלנו כמה תלונות על מגישי האוכל, שלא היו סבלניים תמיד כלפי סטודנטים, אבל עמדנו בכל התקנים התברואתיים”. שושן הוא חלק מעסק משפחתי שיושב באזור התעשייה של שדרות הנקרא “קייטרינג גן-עדן”, והוא משמש כרגע כבעלים של קפיטרית “טעמים” הנמצאת בבניין 8. “אנחנו אחד המטבחים הגדולים באזור הדרום, אנחנו מוציאים 7,000-8,000 מנות ביום לבתי ספר ולמגוון מקומות. אנחנו עובדים עם רשיונות של משרד הבריאות, עומדים בביקורות של הסעדת ילדים בבתי ספר, ובצורה הכי טובה שיש”.
החוזה עימו, טוען שושן, הסתיים בספטמבר האחרון – אך את ההודעה על אי המשך הזיכיון הוא קיבל מהמכללה כבר בחודש יוני. “לא סיימו את החוזה בגלל המזון או השירות, אלא כי המכללה קיבלה תרומה מאוד גדולה ורצתה להקים משהו חברתי לרווחת הסטודנטים. זה דבר שכבר היה אמור לקום, אבל לא קרה עדיין, יש בעיות”.
למרבה ההפתעה, כשנשאל לגבי סירובו להמשיך את הזיכיון לכמה חודשים – כפי שטוענים שהיה באגודת הסטודנטים – טוען שושן כי מעולם לא ביקשו ממנו להישאר. “אמרו לנו לצאת עד ה-20 בספטמבר ושיום למחרת יתחילו השיפוצים לקראת הפרויקט החדש. אם היו מבקשים – יומיים שלושה והמקום היה פתוח מחדש”. בינתיים, אומר שושן, הוא שומע את תלונות הסטודנטים ועובדי המכללה. ״יש ים של תלונות מאנשים שרגילים לאכול ארוחה חמה – אין להם את זה עכשיו. הם רוצים לשבת בנוח. חלק מההפסקה זה לראות אנשים, לדבר, להיות עם חבר’ה, וכרגע אין את זה”.
“הם לקחו פה סיכון”, אומר שושן ומביע את דעתו לגבי הפרויקט העתידי: “הם רוצים להפוך את המטבח של המנזה למטבח מבשל – להקים מטבח זה דבר שלא קל לעשות, צריך להפוך את כל המקום. זה דבר שייקח לפחות 5-4 חודשים, רק לבנות ולשפץ כדי שהכל יעמוד בתקנים של משרד הבריאות. מקווה שזה יצא להם לפועל”
דיקן הסטודנטים: “לא השארנו את הסטודנטים לרעוב”
אלון גייר, דיקן הסטודנטים ואחראי ההסעדה במכללה, ממאן לחשוף פרטים רבים לגבי הפרויקט העתידי, אך טוען כי בקרוב יתגלה טיבו לקהל הסטודנטים. “כל התהליך נמצא ביישורת משפטית אחרונה, הוועד המנהל של המכללה צריך לאשר סופית את ההסכם המשפטי כדי שנוכל לצאת בהודעה רשמית לסטודנטים”. מי שמוביל את הפרויקט החדש, ‘המחרשה’, הוא אדם בעל הון ולדברי גייר המקום ייצור “מהפכה” בהסעדת הסטודנטים במכללה בפרט, ובעולם הסטודנטיאלי בכלל.
“אנחנו מוכנים עם הפטיש ביד כדי לשפץ את המנזה”, אומר גייר כשהוא נשאל לגבי הפתרונות שמציעה המכללה כרגע למאות הסטודנטים שסעדו במנזה מידי יום בטרם נסגר המקום. “לא השארנו את הסטודנטים לרעוב, אנחנו נותנים להם פתרון זמני בכל הקשור להסעדה. ברגע שבונים משהו חדש, יש תקופה קצרה של אי נוחות”.
“אנשים יודו לנו על המהלך”
אשש, כמו גייר, לא מרחיב על הפרויקט העתידי או על האדם שעומד מאחוריו. “הוא פילנתרופ והוא בא לעשות משהו חברתי. זה עוד לא חתום ולכן בעייתי לדבר על זה. זה אדם בעל אג’נדה חברתית מאוד גדולה, הוא שם המון כסף בשביל שהפרויקט הזה ייצא לפועל”. בינתיים, עד שיתחילו העבודות, אומר אשש כי צפויה תקופת מעבר לא נעימה, אך לדידו – נחוצה. “זה לא מושלם, אבל עוד שלושה ארבעה חודשים אנשים יודו לנו על המהלך שאנחנו עושים עכשיו”.
דובר המכללה סיימון תמיר, מסר בתגובה: “בשל עיכובים בהתממשות תוכנית ‘המחרשה’, הנהלת המכללה מודיעה כי החל מיום א’ הקרוב, 6 בדצמבר 2015, תיפתח המנזה הבשרית בקומת הקרקע לשירות באי הקמפוס. מספר ימים אחר כך תפתח המנזה החלבית בקומה השנייה”.
צילום תמונה בראש הכתבה: גל פרייליך