WhatsApp Image 2025-05-09 at 11.27.34

סערה במכללה: סטודנטים מחו ומנעו את הקרנת הסרט זוכה האוסקר “אין ארץ אחרת”

הקרנה מתוכננת של הסרט השנוי במחלוקת לא יצאה אל הפועל בשל מחאה של סטודנטים במקום: "רצחו ושחטו חברים שלי פה – תתביישו". אחת מיוזמות ההקרנה מתא "עומדים ביחד": "רוב המפגינים לא ראו את הסרט". המכללה: "מכבדים את זכות הפגנת-הנגד. עם זאת, לא מקבלים את האלימות שהביאה להפסקת ההקרנה"

ערב סוער וטעון במיוחד עבר שלשום (רביעי) על הסטודנטים במכללה, כשהקרנה של הסרט התיעודי זוכה האוסקר בשנת 2024  אין ארץ אחרת” (No Other Land) שתוכננה באודיטוריום שבבניין קולנוע לא יצאה אל הפועל בשל מחאה שהובילו סטודנטים ולאחר שנותק החשמל במקום.

לפני אירוע ההקרנה של הסרט השנוי המחלוקת, שלטענת המוחים מציג את חיילי צה”ל כפושעי מלחמה, קראו סטודנטים רבים בקבוצות ווטסאפ לא לתת לכך יד: “זה הגיע לתקשורת, נקווה שזה יעזור לעצור את הטירוף הזה”, נכתב בין היתר. וגם: “במקום פשוט לבטל, יש הפגנה”.

לאירוע שהתקיים באודיטוריום בבניין קולנוע הגיעו כ-40 סטודנטים שבאו לצפות בסרט ובנוסף כ-20 מפגינים שמחו נגד היוזמה. לפני שהתחילה ההקרנה, רון קלמן, סטודנט אקטיביסט לתקשורת, עלה לבמה כשהוא עטוף בדגל ישראל וקרא: “רצחו ושחטו חברים שלי פה ואני רוצה להגיד לכם דבר אחד – תתביישו!”. שניות אחדות לאחר מכן החלה ההפגנה מחוץ לאודיטוריום, נותק החשמל בבניין, והקרנת הסרט לא יצאה אל הפועל.

בשלב זה נשארו המארגנים באודיטוריום כשהם מנסים להתעלם מההפגנה הסוערת מחוץ לדלת. אחת המפגינות הבולטות היתה סימה חסון, אמא לשני לוחמים ויושבת ראש ארגון צעדת האימהות שאמרה: “כל מקום שהסרט הזה יגיע – אני אגיע! בושה וחרפה”. רוני גבריאל שדה, מרצה במחלקה לתקשורת נכח במקום והביע תמיכה בסטודנטים המפגינים: “יש לנו אנשים שחירפו את נפשם בגוף ובנפש במלחמה הזאת, ולכן באתי למחות להפסקת שידור הסרט”.

במהלך ההפגנה כעשרה סטודנטים וסטודנטיות יצאו מהכניסה הראשית של האודיטוריום בליווי כוחות משטרה. תוך כדי יציאתם, המפגינים התחילו לקרוא בקול: “עם ישראל חי, עם ישראל חי”, וכן קריאות אלימות נגד פלסטינים. ד”ר עמוס ישראל-פליסהואור, מרצה למשפטים במכללה, עבר במקרה ונתקל בהפגנה ואמר בעימות עם מפגינים: “אני תומך טרור? תתביישי לך!”.

דקות בודדות אחרי שההפגנה הסתיימה, החל שיח פתוח עם ברק היימן, קולנוען ואקטיביסט, על השילוב של פוליטיקה בקולנוע. בשיח נכחו כ-20 סטודנטים. “סרטים לא משנים את המציאות”, אמר היימן. “לא ‘אין ארץ אחרת’ ולא אף סרט אחר. אבל אם בהקרנה אחת שלושה אנשים שינו משהו בתפיסת העולם והבנת המציאות, זה סיבה מספיק טובה לעשות סרטים”.

על מה המהומה

“אין ארץ אחרת” הוא סרט תיעודי זוכה האוסקר לסרט התיעודי הטוב ביותר, בבימויים של באסל עדרא, חמדאן בלאל, יובל אברהם ורחל שור. הסרט עוקב אחר באסל, פעיל פלסטיני, המתנגד לפינוי משפחתו על ידי צה”ל בדרום הר חברון. באסל מתעד את ההרס ההדרגתי של האזור שבו גדל על ידי חיילי צה”ל. הוא מתיידד עם יובל, עיתונאי ישראלי שעוזר לו במאבקו.

היוזמה להקרין את הסרט במכללה היתה של תא “עומדים ביחד”, בשיתוף עם סטודנטים נוספים לקולנוע. “עומדים ביחד” היא תנועה חברתית פוליטית יהודית וערבית שהוקמה בשנת 2015 ולה כ-5,000 חברים. לתנועה 12 סניפים ברחבי הארץ ו-14 תאי סטודנטים באוניברסיטאות ומכללות, בהם במכללת ספיר. התנועה דוגלת בדמוקרטיה, סוציאליזם, שוויון וצדק חברתי.

כשבוע לפני מועד ההקרנה שלחה התנועה קישורי הרשמה. כל סטודנט שנרשם להקרנה קיבל הודעה שבה קישור להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של התא של מכללת ספיר, שם כתבו מנהלי הקבוצה לאחר ההפגנה: “אמנם, הסרט לא הוקרן אבל הצלחנו לעורר שיח חשוב ומעניין על קולנוע פוליטי ועל הזכות להחזיק בדעה, גם מול אנשים שינהגו באלימות כדי למנוע את זה. הסרט זמין לצפייה בחינם באינטרנט”.

אלה, מפעילות התנועה, אמרה לספירלה: “רוב המפגינים לא ראו בכלל את הסרט, מצאנו פה הזדמנות להפגיש בין סטודנטים ערבים ליהודים. הסרט מספר על מציאות אחרת שאנשים לא מכירים. חשוב להבין מה המציאות, ואיך אפשר לפעול על מנת לשנות אותה. יש קבוצה של סטודנטים שרוצים להקשיב ולהיות חלק. עכשיו, כשיש מפגינה אחת שמפגינה אל מול קבוצה של 20 אנשים – זה מייצג את זה ממש טוב”.

אגודת הסטודנטים מסרה בתגובה: “אנו מתנערים מכל קשר להקרנה, אנו מתנגדים בתוקף להקרנת תכנים קיצוניים שאינם הולמים את ערכי המוסד. האגודה שמה דגש על מתן גב למשרתי המילואים ולחיילי צה”ל המוסרים את נפשם למען ביטחון המדינה”.

המכללה: “אנו פונים אליכן ואליכם, חברות וחברי קהילת ספיר, סטודנטים, סגל אקדמי ומנהלי, לקחת חלק בשמירה על האופי הקהילתי המיוחד של ספיר. אנו מצפים שתתנגדו ותביעו עמדות ביקורתיות באופן אחראי, סובלני ומכבד”

לפני האירוע, כשהועברו להנהלת המכללה מסרים שביקרו את היוזמה, המכללה בחרה להגיב: “ההקרנה מתוכננת על ידי סטודנטים באופן עצמאי ובאירוע לא פורמלי שאינו מאורגן על ידי המכללה”. אתמול פרסמה המכללה מכתב לקהילת ספיר ובו נכתב בין היתר: “אנחנו מודעים לכעס שיש לרבים מהסטודנטים ומחברי הסגל האקדמי והמנהלי על עצם הקרנת הסרט על ידי ארגון הסטודנטים, ומכבדים את זכות הפגנת-הנגד. עם זאת, אנו לא מקבלים את האלימות המילולית והאחרת שהביאה להפסקת ההקרנה. היא אינה מאפיינת את הקמפוס שלנו.

“אנו רואים חשיבות עליונה בשמירה על חופש הביטוי וביכולת לנהל שיח ביקורתי ומורכב, גם כאשר הדברים אינם נוחים או מקובלים על מי מאיתנו, או על חברנו ושכנינו. אלה עקרונות יסוד של אקדמיה חופשית ושל חברה ישראלית חזקה. אנו פונים אליכן ואליכם, כל חברות וחברי קהילת ספיר, סטודנטים, סגל אקדמי ומנהלי, לקחת חלק בשמירה על האופי הקהילתי המיוחד של ספיר. אנו מצפים שתתנגדו ותביעו עמדות ביקורתיות באופן אחראי, סובלני ומכבד. לא ניתן מקום להשתקה, הפחדה או אלימות מכל סוג. נמשיך לפעול לקידום סביבה בטוחה ומגוונת – כזו שמאפשרת לכולנו ללמוד, ללמד ולהתפתח יחד”.

סגור לתגובות.