מאת שיר יעקב ושרית ברקן
בשקט יחסי אך עם נוכחות מרשימה, נערך בשבוע שעבר במכללת ספיר הכנס השנתי השני לקהילות דיגיטליות תחת הכותרת “קהילות כחדשנות”. השנה הכנס התקיים לראשונה בהשתתפות פיזית במכללה. אמנם המלחמה עם איראן גרמה לחשש שהכנס יבוטל, אך להפתעת המארגנים ההיענות הייתה גבוהה מהמצופה, והמשתתפים הגיעו מכל קצוות הארץ. במתחם האקס לאב התכנסו אנשי מקצוע, מרצים, סטודנטים ויזמים כדי לדון בעתיד הקהילות הדיגיטליות ולחזק דווקא עכשיו את תחושת השייכות והחיבור האנושי.
כבר מהשעות המוקדמות של הבוקר נרשמה היענות מרשימה של יותר מ-200 משתתפים. התחושה הייתה של ציפייה והתרגשות: שולחנות כיבוד מוכנים, תגי שם לכל אורח ואורחת ואווירה חגיגית במיוחד. רוב המשתתפים לא נמנים עם קהילת המכללה. כדי להגיע לקהלי היעד, נעשה שימוש בפרסום ברשתות החברתיות, שליחת הודעות למשתתפים משנה שעברה ופנייה ייעודית לאנשים רלוונטיים.
ד”ר עומר קינן: “המוטיב המרכזי הוא קהילות, למצוא את עצמך בתוך קבוצה, להרגיש ערך עצמי, לתרום ולהיות פעיל במקום שבחרת להשתייך אליו“
“המטרה הייתה לפתוח את מכללת ספיר לעוד קהלים, ולכן החלטנו לקיים את הכנס כאן, בדרום, כדי שאנשים יוכלו לחוות את המקום בעצמם”, אומר ד”ר עומר קינן, ראש מסלול שיווק וניהול קמפיינים במחלקה לתקשורת בספיר, מרצה בתוכנית לתואר שני ואחד ממארגני הכנס. “הבאנו אנשים שמתעסקים בקהילות דיגיטליות להרצות על התחום. המוטיב המרכזי הוא קהילות, למצוא את עצמך בתוך קבוצה, להרגיש ערך עצמי, לתרום ולהיות פעיל במקום שבחרת להשתייך אליו”.
התואר השני בתקשורת צובר תאוצה
מטרה נוספת של הכנס הייתה לחשוף את הציבור לתואר השני בתקשורת עם התמחות בקהילות דיגיטליות, תואר ייחודי מסוגו בארץ, הנלמד רק במכללת ספיר. ההתעניינות הגוברת בתחום הקהילות הדיגיטליות ניכרת גם בנתוני ההרשמה לתואר השני, שבו נפתח לאחרונה מחזור עם לא פחות מ-43 סטודנטים – מספר מכובד שמעיד על הביקוש.
הכנס היה תוצר של שיתופי פעולה, בעיקר בין קינן לארגון “ההיברידיות”, ארגון המתמחה בליווי ובניית קהילות פיזיות ודיגיטליות. ״אנחנו ההיברידיות מגיעות מהשטח ואנחנו מרגישות שהאקדמיה תמיד הלכה מאחור”, מספרת ליאור רותם גורדון, ממייסדות הארגון. “כששמענו שיש את התואר השני, רצינו לראות איך עושים את הדברים בשטח, אבל מצד שני שהם גם מגובים (בעובדות) ושאפשר למדוד אותם ולראות שהם באמת מיישמים את המטרות – זה השילוב ביניהם”. רותם גורדון מספרת שהיא וקינן מכירים עוד מימי התיכון, וכשגילו שהם עוסקים בנושאים דומים החליטו לחבור ולהוציא את היוזמה לפועל.
ד”ר תמי רזי: “מבחינתנו זה אירוע שנתי, ואנחנו נמשיך לקיים אותו כדי למצב את נושא הקהילות הדיגיטליות על מפת האקדמיה והחברה הישראלית”
“רצינו למצב את הכנס כאן”, מספרת ד“ר תמי רזי, מרצה בכירה במכללה, ראשת התוכנית לתואר שני בתקשורת ואחת ממארגנות הכנס. “פגשתי עכשיו מישהי שהיא פרופסורית מאוניברסיטת תל אביב, והיא אמרה שזו הפעם הראשונה שהיא מגיעה לדרום מאז שבעה באוקטובר, שהלב שלה דופק. זו חוויה בפני עצמה. היום, להגיע לספיר זו אמירה, זה סוג של מעשה ציוני. הכנס הראשון (של קהילות דיגיטליות, בשנה שעברה) אמנם היה בזום בגלל מלחמת ‘חרבות ברזל’, אבל העובדה שאנשים מגיעים לכאן – זו אמירה. מבחינתנו זה אירוע שנתי, ואנחנו נמשיך לקיים אותו כדי למצב את נושא הקהילות הדיגיטליות על מפת האקדמיה והחברה הישראלית”.
ההרצאה הראשונה בכנס נפתחה באמירה מפתיעה: “די להקים קהילות!” שזה בוודאי משפט פרובוקטיבי לפתוח בו כנס שכל כולו עוסק בקהילות. אך ייתכן שדווקא דרך זו, שאינה שגרתית, הצליחה לעורר מחשבה מחודשת על התחום. בין הדוברים ניתן היה למצוא את בן מורג, יועץ בתחום בניית אסטרטגיות להפצת מסרים בקהילות ווטסאפ, שהציג כלים לשיווק אירועים וטיפוח מעורבות בין תתי-קבוצות; נירית כהן, כותבת ב”דה מרקר” וב”פורבס”, שדיברה על תפקידם של בני אדם בעידן הבינה המלאכותית והציגה את הרעיון כי קהילה היא למעשה הארגון עצמו; וכרמית חדידה, בוגרת טרייה של מסלול התואר השני בתקשורת ומנהלת קהילת “בונות כלכלה”, שסיפרה על פרויקטים קהילתיים המובילים לחיזוק זהות, תמיכה מקצועית ופרנסה לנשים.

“הדובדבן שבקצפת” נשמר לסוף הכנס – איילה מינקר, שהשתתפה בתוכנית “חתונה ממבט ראשון”, התראיינה על קהילת “בין הקולות”, ארגון שהקימה בעצמה. “בין הקולות” הוא מיזם שמחבר בין אנשים דרך סיפורים אישיים ושירה משותפת. בכל מפגש, משתתפים מספרים חוויות משמעותיות מחייהם, ולאחר מכן שרים יחד שיר שמבטא את התחושות שעלו. מינקר התרשמה מהכנס וציינה עד כמה חשוב לקיים מפגשים כאלה, שנותנים במה לקהילות לצמוח ולהתבטא. “בתור מי שמתעסקת בתחום הזה כבר שנים, היה מרתק לראות כיוונים חדשים של דברים שאני כבר מכירה. לכנסים כאלה יש חשיבות רבה, במיוחד עבור מי שעוסק בבינוי קהילתי בכל פלטפורמה. זה מאפשר לאנשים להרגיש שהם לא לבד”.

גם רפי ברבירו, מנהל הקבוצה של מנהלי הקהילות בישראל וממארגני האירוע, נלהב מכמות הקשרים החדשים שיצר: “לפגוש אותם באופליין, במציאות, זה הכי מרגש. לחבר בין פרצופים לשמות. אחר כך גם האינטראקציה באונליין משתפרת. המפגש הזה היה כמו אוויר לנשימה עבורנו”. אחד המוזמנים היה מתן שמאי, שמנהל שתי קהילות ירושלמיות, אחת להורים לילדים מגיל לידה עד שלוש, ואחת לבני הגיל השלישי. הקהילות פועלות הן בפייסבוק והן בווטסאפ. “למדתי לתת זווית אישית לכל אחד מחברי הקהילה”, הוא מסכם.

הכנס לקהילות דיגיטליות במכללת ספיר הראה עד כמה חשוב לאנשים להרגיש שייכים, במיוחד בתקופות קשות. המשתתפים היו אנשי מקצוע, חוקרים ואנשים שמובילים קהילות שדיברו על איך אפשר לבנות קהילה. בסופו של דבר, הכנס הזכיר שקהילה היא לא דבר מובן מאליו, אלא משהו שצריך להשקיע בו – כי היא עוזרת לאנשים להיות מחוברים, לקבל תמיכה ולהרגיש שהם לא לבד.