כמו רבים מתושבי העוטף, בבוקר שבעה באוקטובר גם תושבי קיבוץ ארז התעוררו למתקפת חמאס האכזרית. כיתת הכוננות זיהתה טנדרים של מחבלים חוצים את הגבול ומתקרבים לעבר הקיבוץ, והודות לתושייה של חבריה – ביניהם רס”ן אמיר מנצור נעים ז”ל, שנפל בקרב – ובעזרתם של חברי כיתת הכוננות של הקיבוץ השכן אור הנר, הצליחה להדוף את ההתקפה ולמנוע את החדירה לקיבוץ. מתוך אותו שבר נולדה יוזמה נשית חדשה: מרכז “עטופות” – מרחב טיפולי-קהילתי לנשות העוטף ולכל אישה שחפצה בכך, המציע תמיכה, ריפוי ותחושת בית – דווקא במקום שבו כמעט נלקחה התחושה הזו לחלוטין.
״הכול התחיל בפינוי למצפה רמון אחרי השבעה באוקטובר”, מספרת יובל ארם, מנהלת מרכז “עטופות״ ותושבת קיבוץ ארז. “נפתח באכסנייה מרחב יצירה מאולתר לנשים, בעזרת אנשים טובים שבאו להתנדב. באותם ימים התחיל להתבשל הרעיון אצל שמרית יחיא, פסיכולוגית קלינית, וספיר ביטון, ד”ר מתמחה בפסיכיאטריה, שתיהן תושבות הקיבוץ. הן רצו לייצר מענה עבור הקהילה תוך התמקדות בנשים, מתוך הבנה שנשים הן עמוד התווך של הבית – וכשהאישה מתמלאת, כל המשפחה מרוויחה”.
יובל ארם, מנהלת המרכז: ״זה קודם כול בית. מקום שבו נעים להיות, לא רק לבוא ולקבל טיפול – אלא גם לשבת, לשתות קפה, לקבל חיבוק״
אחרי חצי שנה במצפה רמון ועוד מספר חודשים בקריית גת, חזרו התושבים לקיבוץ – והמרחב המאולתר התחיל לבסס עצמו כמרחב קבוע בקיבוץ, לאחר שיפוץ מקום לטובת המרכז. וכך, מה שהתחיל בסוף אוקטובר 2023 עם שלוש מטופלות בתחום אחד, צמח לכ-220 נשים שמטופלות במרכז באופן קבוע, במגוון תחומים המשלבים גוף ונפש.
יובל משתפת בפעילויות שהמרכז מקיים כיום: “מתקיימים כאן טיפולים פסיכולוגיים, דיקור סיני, רפלקסולוגיה, שיאצו, טיפול באמנות, טיפול במגע, סשנים של צלילים, יוגה, פילאטיס, קבוצות ריצה, קבוצות תמיכה רגשית ועוד. מתווספים תכנים כל הזמן בהתאם לצרכים ולפניות. זה קודם כול בית, מקום שבו נעים להיות, לא רק לבוא ולקבל טיפול – אלא גם לשבת, לשתות קפה, לקבל חיבוק. תמיד יש פה איזו עוגייה טובה. זה מרחב נשי הוליסטי שמציע טיפולים נפשיים, גופניים וקהילתיים, בהתאמה אישית – כל אישה יכולה למצוא כאן משהו שמדבר אליה”.

רתם אורי, מטפלת באמנות מקיבוץ דביר שמגיעה פעם בשבוע למרכז “עטופות” כדי להעניק טיפולים פרטניים לנשים מהאזור, משתפת: “הם חיפשו מטפלים מהאזור, וזה היה לי חשוב לאור זה שאני מרגישה מספיק יציבה כדי לטפל בנפגעות העוטף. זה לא היה פשוט, אבל כשיכולתי – באתי. היום אני מגיעה פעם בשבוע לטיפולים פרטניים, והייתה לי גם קבוצה שבדיוק סיימה טיפול של שישה מפגשים. המקום מאובזר בצורה מדהימה – כל מה שביקשתי קיבלתי”.
יובל ארם: “אנחנו נותנות עדיפות למטפלות מהאזור, כדי לחזק גם את התעסוקה המקומית, אבל מה שחשוב לנו באמת זה האיכות וההתאמה לנשים שמגיעות”
ארם משתפת מי המטפלים שמשתלבים במרכז: ״יש לנו גם מטפלות וגם מטפלים. חשוב לנו שהמטפלים הגברים יהיו עם התמחות בנשים או בטראומה. אנחנו נותנות עדיפות למטפלות מהאזור, כדי לחזק גם את התעסוקה המקומית, אבל מה שחשוב לנו באמת זה האיכות וההתאמה לנשים שמגיעות”.

מה עלויות הטיפולים?
“הכול מסובסד בזכות תרומות. למשל, טיפול בדיקור שעולה בחוץ 250–350 שקלים, אצלנו עולה 100. טיפול רגשי – גם כן 100. קבוצות אמנות עולות 240 שקל לחמישה מפגשים. המטרה היא לאפשר לכל אישה טיפול, בלי שהמחיר יהיה מחסום”.
״רוב המימון מגיע מתרומות – בעיקר מחו”ל. מגיעות קבוצות, רואות מה נבנה כאן, ומחליטות לתרום. בעתיד אנחנו מקוות לשיתופי פעולה עם המדינה, ביטוח לאומי וקופות החולים, כדי להבטיח יציבות כלכלית”.
איך מתבצעת קביעת התורים?
״יש קבוצת ווטסאפ שקטה שמיועדת רק לנשים מהעוטף, שבה אנחנו מפרסמות עדכונים על סדנאות, טיפולים ותורים פנויים. בנוסף יש אינסטגרם, פייסבוק, ובקרוב יושק גם אתר ואפליקציה לקביעת תורים”.
ארם מסכמת: “זה מרחב שנולד מתוך שבר מאוד גדול, אבל מלא בתקווה. נשים כאן יכולות להרגיש עטופות באמת – בגוף, בנפש ובקהילה. זה לא עוד מרכז – זה בית”.