מאז שעברו מתל אביב אל מושב דקל לפני 19 שנה, קרן וחגי גלבוע מרגישים שאין להם מקומות בילוי. הזוג שיצא כמעט כל לילה עבר שינוי גדול כשהגיע למושב השקט בלב המדבר הדרומי, סמוך לעזה. חגי התרגל לשלווה ופתח נגריה במחסן שמאחורי ביתם, אך בזכות אהבתו הגדולה למוזיקה הצלילים בוקעים מהמקום במשך כל הזמן. מבלי שהתכוונו לכך, הפכה הנגריה למקום בילוי טבעי לבני המקום, שפקדו את המחסן מדי יום כדי לשתות קפה אצל חגי ולהאזין למוזיקה טובה. כעת הם הופכים את התחביב לעסק אמיתי.
“הרגשנו שזה בחר בנו, שאנחנו צריכים לפתוח מקום כזה”, מספרת קרן בשיחה המתקיימת במסעדה החדשה. “אנחנו אנשים אופטימיים מטבענו, אבל ההחלטה לפתיחה אמיתית הגיעה ישר אחרי ‘צוק איתן’. הבנו שהמצב לא ישתנה ושאנחנו רוצים לשמח את תושבי האזור”. מבצע “צוק איתן” שהתנהל בקיץ 2014 ונגמר לפני בדיוק שנתיים השאיר צלקות רבות אצל תושבי עוטף עזה, שזוכרים היטב את מערכות הלחימה הקודמות. כבר שנים ארוכות שהאיום הביטחוני לא נעלם, והתושבים כבר לא מאמינים שהוא אי יוסר. אך השקט היחסי בשנתיים האחרונות הביא בהדרגה תחושה של שגרה, ובכל זאת יש רק מעט עסקים חדשים שנפתחים.
כשבני הזוג החלו לבחון את האפשרות להקים בית קפה ומסעדה, שם ניתן לארח גם הופעות, הם רצו לבדוק אם בכלל יש ביקוש. התשובה הנפוצה ביותר היתה: “האזור כאן זקוק לזה”. למעשה, הסיבה שלא הקדימו אותם עד כה היא פחד. “המצב הביטחוני משחק כאן תפקיד. אנשים יודעים שברגע שיש פעולה צבאית או אפילו הסלמה קלה, הכל כאן נסגר ואפשר ליפול”, מסבירה קרן. “אנחנו לא אנשים עם חרדות מטבענו. הילדים שלנו גדולים אז אנחנו פחות חווים את הפחד הזה באופן טבעי”.
כך הפכה הנגריה של חגי לחלום האמיתי שלו – מסעדת “הנגריה”. עיצוב המקום מתאים לשלווה של מושב דקל: מצד אחד, צבעי מדבר, רצפת פרקט וסלון ביתי, ומצד שני, טון תל-אביבי וחדשני. “הנגרייה” פתוחה כבר כחצי שנה, אך היא מתקדמת בצעדים איטיים וקטנים. בכל פעם צצה לה אטרקציה חדשה במקום. כך למשל התקיימה באחרונה ההופעה הראשונה של להקה מקומית. “בהמשך אנחנו מתכננים להביא גם הופעות של אמנים מבחוץ ויותר מוכרים”, אומרת קרן. אל הנגריה מגיעים אנשים מכל הגילאים: משפחות, זוגות צעירים והרבה חיילים שמשרתים בבסיסים סמוכים. מחוץ למסעדה, הציבו קרן וחגי פינת משחק לילדים, שמכילה משחקי קלפים וצעצועים.
השנתיים שחלפו מאז “צוק איתן” אכן הביאו לעוטף עזה שקט יחסי. העסקים באזור שספגו מכה אנושה הצליחו לחזור אל התלם. ממזכירות המועצה האזורית אשכול נמסר שמורגש כי עסקים רבים צמחו אחרי קיץ 2014, אך לא נמסרה הערכה מדויקת למספר העסקים. לפי המזכירות, כ-17 עסקים צפויים להיבנות באזור התעשייה של המושב אבשלום במועצה וביישובי ‘חבל שלום’, ליד למושב דקל. אך השאלה שמעסיקה כל אחד מהם היא מה יהיה בעתיד. גם קרן וחגי, כשהם חושבים קדימה, מביעים בקשה צנועה: “אנחנו מקווים שנצליח להגיע לכמה שיותר אנשים, ולא רק מהאזור הזה – ובעיקר שנצליח לשרוד”.
תמונה ראשית: קרן וחגי גלבוע. צילום: הגר גבאי