מקלט נעול ברחוב אח"י אילת באשדוד. צילום: טל אבוקרט

עיר מקלט

לפני כחודש (29 בספטמבר), בשעה תשע בערב, נשמעה באשדוד אזעקת ‘צבע אדום’ ואיתה חזרה הדריכות המבצעית בקרב תושבי העיר. הרקטה ששוגרה מרצועת עזה יורטה על ידי סוללת כיפת ברזל שהוצבה באחרונה באזור והאירוע הסתיים ללא נזק או נפגעים, אך באותו הערב נחשפה תמונת מצב מדאיגה. למרות שאיום הרקטות אינו חדש לרשות המקומית ולכוחות הביטחון – מצאו עצמם חלק מתושבי השכונות הוותיקות באשדוד ללא כל אפשרות מיגון זמינה.

“כשהגענו למקלט, גילינו להפתעתנו שהוא נעול”

רועי טולדנו (27), סטודנט המתגורר ברובע א’ בעיר, מצא את עצמו כבכל אזעקה פותח בריצה לעבר המקלט הציבורי בשכונה, יחד עם עשרות משכניו. “כשהגענו למקלט הסמוך לבניין, גילינו להפתעתנו שהוא נעול”, הוא מספר. “אורלי, שכנה המתגוררת בסמוך, אחראית על המפתח למקלט הציבורי, אבל בזמן האזעקה היא צעקה שהמפתח אינו ברשותה”. כשניסו התושבים להגיע אל המקלט השני שבשכונה, הוא גילו שהעירייה הכריזה עליו כפסול לשימוש. וכך, בזמן שאזעקת אמת מפלחת את שלוות הערב באשדוד, מצאו את עצמם עשרות תושבי רחוב ‘אח”י אילת’ והרחובות הסמוכים לו, חסרי אונים וללא  מענה. “באותה השעה אירחתי חברים בדירתי, ובסופו של דבר מצאנו את עצמנו שרועים על המדרכה ומכסים את הראש עם הידיים”.

לדברי אורלי, תושבת השכונה האחראית על המפתח למקלט הציבורי מטעם עיריית אשדוד, המפתח נאסף ממנה בידי נציגים של מחלקת הביטחון ימים ספורים לפני המקרה המדובר. לטענתה, היא לא הייתה מעוניינת עוד בשמירה עליו. אך אחראי חדש למפתח טרם מונה על ידי העירייה. סיבוב קצר ברחובות הרובעים הוותיקים בעיר, חושף בעיה בתחזוקת המקלטים הציבוריים המשמשים כמענה ביטחוני לאלפי תושבים. יש לציין כי רוב האוכלוסייה ברובעים אלה מורכבת מתושבים קשישים וממשפחות מרובות ילדים, המתגוררים בדירות ללא מרחב מוגן ותלויים במקלטים הציבוריים הפזורים בשכונות. חלק מהשבילים המובילים למקלטים הציבוריים אינם בטיחותיים – מרצפותיהם שבורות ובחלק מן המקרים הם מוקפים שלוליות וצמחייה סבוכה, המונעות גישה נוחה ומהירה אליהם.

מקלט פסול לשימוש ברובע א'. צילום: טל אבוקרט
מקלט פסול לשימוש ברובע א’. צילום: טל אבוקרט

45 שניות זה לא מספיק

הנחיות פיקוד העורף הנוגעות לעיר אשדוד מורות על חלון זמן של 45 שניות שבו יש להיכנס למרחב מוגן מרגע הישמע אזעקה. בעקבות תלונותיהם של תושבי רובע א’, ערכה מערכת ספירלה ניסוי באמצעות מצלמת גו-פרו, שמטרתו לבדוק האם בפרק הזמן הזה אכן יכול תושב ברובע להגיע מדירתו נטולת המיגון למקלט. חשוב להדגיש – הניסוי התבצע ללא אלמנט ההפתעה האופייני לאזעקת אמת, ללא ילדים קטנים שיש להוביל אל המקלט, לעיתים באמצע הלילה, וללא מגבלות פיזיות. התוצאות אינן מרגיעות.  צפו בניסוי הגו-פרו:

 

 

באתר עיריית אשדוד אמנם ניתן למצוא רשימה של המקלטים הציבוריים בעיר, בצירוף מספר הטלפון של האחראים על פתיחתם, אך כשירותם של המקלטים למצב הסלמה נוסף נתונה בספק. רוב המקלטים בעיר מאכלסים עמותות רווחה ומשמשים לפעילויות פנאי, סביבתם לוקה בהזנחה קשה ותחזוקתם ירודה. המקלט הציבורי ברחוב ההומה שבי ציון שברובע א’ לדוגמה, נמצא בסמוך לאתר שבו מתבצעות עבודות תמ”א 38. עבודות השיפוץ והתחזוקה גררו כמויות גדולות של פסולת בנייה המקשות על הכניסה למרחב המוגן היחיד בסביבה. דוגמה נוספת היא מקלט ‘פינגוין’ שברחוב אח”י אילת, שאינו מסומן בצבעים זוהרים ובכניסה אליו קיימת סכנת נפילה.

המקלט הנעול ברחוב אח"י אילת. צילום: טל אבוקרט
המקלט הנעול ברחוב אח”י אילת. צילום: טל אבוקרט

מעיריית אשדוד נמסר בתגובה: “לטענת הגברת האחראית על המקלט, היא אוימה על ידי עבריין שביקש להשתלט על המקלט ולפיכך השיבה את המפתח למחלקת הביטחון בעירייה. בעניין המקלטים הלא שמישים – תקציב העירייה לשנת 2016 אמור לכלול טיפול לכלל המקלטים הלא שמישים בעיר. כמו כן, עיריית אשדוד נמצאת בעיצומו של תהליך לשדרוג האתר העירוני בטכנולוגיה מתקדמת. עם השלמת העבודות יונגש כל המידע הרשותי באופן מעודכן וידידותי”.

צילום תמונה ראשית בראש הכתבה: טל אבוקרט

סגור לתגובות.