קפיטריית Daily שבבניין 8. צילום: קרולינה ניסימוב

סטודנטים משלמים ביוקר בקפיטריות בקמפוס: “יש ימים שאני פשוט הולך רעב כי אין לי כסף לקנות כריך. זה לא הגיוני, המחירים צריכים לרדת”

לאחר תלונות מצד סטודנטים על מחירים גבוהים בקפיטריות, צוות ספירלה יצא לבדוק את המצב בשטח מבחינת היצע, מחירים, אחידות ושקיפות. אלו הממצאים

מחירי הקפיטריות במכללה הם מקור לתסכול וזעם בקרב הסטודנטים. עם ריבוי תלונות על מחירים לא הוגנים והיעדר שקיפות, החלטנו לבדוק לעומק מה באמת קורה.

ערכנו השוואת מחירים בין שתי הקפיטריות המרכזיות במכללה – קפיטריית Daily שבבניין 8 וקפיטריית קרנף שבבניין 4. מעבר לפערי המחירים, מצאנו גם הבדלים מהותיים בהיצע ובשקיפות. מהבדיקה עולה שבעוד שקפיטריית קרנף בבניין 4 מציעה מגוון רחב יותר של מנות חמות ואוכל “ביתי”, בקפיטריית Daily שבבניין 8 המבחר מצומצם יותר וכולל בעיקר כריכים, מאפים ומשקאות. למרות ההיצע השונה, ערכנו השוואת מחירים למוצרים דומים.

בטבלה למטה מפורטים מחירי המוצרים בקפיטריות, כפי שעולה מבדיקה שערכנו במרץ 2025:

מוצר קפיטריית Daily בבניין 8 קפיטריית קרנף בבניין 4
מים 6 שקלים 6 וחצי שקלים (אין מחירון לכן בהתאם למה שהמוכר אומר)
קפה נס קפה קטן – 6 שקלים

נס קפה בינוני – 9 שקלים

נס קפה גדול – 12 שקלים

כל בקשה על שינויים כרוכה בתשלום נוסף

הפוך רגיל – 9 שקלים

הפוך גדול – 12 שקלים

מאפה קטן לא כתוב בתפריט 4 שקלים
מאפה גדול 13 שקלים 9 שקלים
טוסט טוסט בסיסי 20 שקלים

בייגל טוסט קלאסי ושאר סוגי הטוסטים 28 שקלים

טוסט בסיסי – 19 שקלים

טוסט/כריך בהרכבה (כולל תוספת לבחירה) – 25 שקלים

כריכים כריך בסיסי ( טונה/ צהובה/ בולגרית) 10 ₪ הכי זול

כריך טונה – 25 שקלים הכי יקר

כריך שמינייה/לחמנייה – 14 / 11 שקלים הכי זול

כריך ג’בטה –  25 שקלים

כריך סלמון–  29 שקלים הכי יקר

משקה יוגורט GO 17 שקלים 10 שקלים

 

תפריט קפיטריית קרנף שבבניין 4. צילום: קרולינה ניסימוב

 

תפריט של קפיטריית Daily שבבניין 8. צילום: קרולינה ניסימוב

מהשוואת המחירים בין קפיטריית Daily בבניין 8 לקפיטריית קרנף בבניין 4, ניתן לראות פערים ברורים וחוסר אחידות. מחיר בקבוק מים ב-Daily הוא 6 שקלים, בעוד שבקרנף המחיר 6.5 שקלים – ללא מחירון מוצג. מבחינת מחירי הנס קפה: ב-Daily קפה קטן נמכר ב-6 שקלים, בינוני ב-9 שקלים וגדול ב-12 שקלים – בעוד שבקרנף מוצע קפה הפוך – רגיל ב-9 שקלים וגדול ב-12 שקלים.

“אין שקיפות. אתה לא יודע אם המחיר השתנה, אם הוא אחיד, ואם מה שאמרו לך נכון. אתה חושב שאתה קונה משהו במחיר סטודנטיאלי – ואז מגלה שזה הרבה יותר יקר מהצפוי”

מאפה קטן ב-Daily אינו מופיע בתפריט, לעומת זאת בקרנף יש מחיר קבוע של 4 שקלים. מאפה גדול ב-Daily עולה 13 שקלים, לעומת 9 שקלים בקרנף. טוסט בסיסי ב-Daily עולה 20 שקלים, ובייגל טוסט קלאסי ושאר סוגי הטוסטים מגיעים ל-28 שקלים, בעוד שבקרנף טוסט בסיסי עולה 19 שקלים וטוסט בהרכבה אישית – 25 שקלים.

בתחום הכריכים, ב-Daily ניתן למצוא כריך בסיסי במחיר נמוך יחסית של 10 שקלים, אך כריך טונה עולה עד 25 שקלים. בקרנף, כריך לחמנייה נמכר ב-11 שקלים, כריך שמיניה ב-14 שקלים, וכריך סלמון אף מגיע ל-29 שקלים. משקה יוגורט GO נמכר ב-Daily  ב-17 שקלים, בעוד שבקרנף מחירו הוא 10 שקלים.

“זה לא אמור להיות כך”

אחת התלונות החוזרות בקרב הסטודנטים נוגעת למחירים היקרים בקפיטריות בקמפוס, בעיקר בבניין 8 שמוזכר פעמים רבות כמקום יקר במיוחד. רועי, סטודנט שנה ב’ לכלכלה וניהול מספר: “קניתי משקה חלבון ב-17 שקלים, זה מוגזם”. אור יעקובי, סטודנט לקולנוע: “יש ימים שאני פשוט הולך רעב כי אין לי כסף לקנות כריך. זה לא הגיוני, המחירים צריכים לרדת”. אורי מגידיש, סטודנט שנה ב’ לתקשורת: “מאפים כמו קרואסון או מעדן – עדיף לקנות בבניין 4. פשוט יותר משתלם שם”. גם ניסן יוספוב, סטודנט שנה א’ למדעי המחשב, מציין את הפערים בין המבנים: “בבניין 8 יקר ואין בו הרבה היצע. בבניין 4 יותר משתלם”. נועם שטרית, סטודנט שנה ב’ לקולנוע, “אני נאלץ לקנות כריך קטן במקום גדול – רק כדי לחסוך. זה לא אמור להיות כך”.

ממנהל רשת Daily שבבניין 8 נמסר בתגובה: “המחירים בקפיטריה זולים בעשרות אחוזים בהשוואה למחירים מחוץ לקמפוס”. אך כאשר נשאל על מחירי היוגורט Go שעולה 17 שקלים, לעומת מחירו שנע בין 10-7 שקלים מחוץ לקמפוס ענה כי הוא מעביר את הנושא לרשת לתגובה.

“רכשתי עוגיית אלפחור בבניין 8, שהמחיר שלה בתפריט הוא 8 שקלים ובקופה גיליתי שהמחיר הוא 15 שקלים – התחושה היא שעובדים עלינו. צריך שתהיה הגבלה או פיקוח, אחרת זה פשוט לא הוגן ולא מקצועי

מעבר לפערי המחירים, הבדיקה שערכנו גילתה פערים בכל הנוגע לשקיפות ותמחור המוצרים. למשל, בקפיטריית Daily ניתן לראות מחירון מלא וברור של המוצרים – אך יש סטודנטים רבים שמתלוננים על חוסר אחידות בין המחירון המוצג למחיר בפועל בקופה.

רחל וייצמן, סטודנטית שנה א’ למדעי המחשב: “רכשתי עוגיית אלפחור בבניין 8, שהמחיר שלה בתפריט הוא 8 שקלים ובקופה גיליתי שהמחיר הוא 15 שקלים – התחושה היא שעובדים עלינו. צריך שתהיה הגבלה או פיקוח, אחרת זה פשוט לא הוגן ולא מקצועי”. כאשר צוות ספירלה יצא לבדוק את טענות הסטודנטים, נמצא שאכן מחירה של עוגיית אלפחור בתפריט הוא 8 שקלים על גבי המחירון ואילו בקופה המחיר 15 שקלים. לאחר הצגת הטענות בפני מנהל סניף Daily המחיר במחירון עודכן ל-15 שקלים (ראו בתמונות למטה).

מחיר עוגיית אלפחור בתפריט – 8 שקלים. המחיר בפועל בקופה – 15 שקלים. צולם ב-12 במרץ. צילום: קרולינה ניסימוב

 

לאחר פנייה אל מנהל Daily בבניין 8 – המחיר בתפריט שונה ל-15 שקלים לעוגיית אלפחור. צולם ב-6 באפריל. צילום: קרולינה ניסימוב

“זה פוגע בסטודנטים”, אומר מגידיש. “אין שקיפות. אתה לא יודע אם המחיר השתנה, אם הוא אחיד, ואם מה שאמרו לך נכון. אתה חושב שאתה קונה משהו במחיר סטודנטיאלי – ואז מגלה שזה הרבה יותר יקר מהצפוי”. רועי מוסיף כי היעדר מחירים על המדפים יוצר מבוכה של ממש: “זה מביך לעמוד בקופה ולגלות פתאום שמוצר יקר לך. לא אמור להיות ככה במקום שמיועד לסטודנטים”.

בדיקת ספירלה גילתה בעיות של חוסר השקיפות וחוסר אחידות בשתי הקפיטריות. זאת למרות שהחוק קובע במפורש כי על כל עסק להציג מחיר ברור על גבי המוצר או שלט כדי להבטיח שהצרכן יידע מראש כמה עליו לשלם. לאחר הצגת הדברים בפני ערן גורלי, סמנכ”ל רשת תפעול קרנף, הוא הבטיח להציע מחירון מלא ואכן לאחר בדיקה נוספת של ספירלה הוצג המחירון.

מנהל סניף Daily מסר בתגובה: “המחירים בתפריט תואמים לחלוטין, למעט אלפחור שמישהו הוריד את מדבקת המחיר”.

מאגודת הסטודנטים והסטודנטיות נמסר: “עם כניסתנו לתפקיד, אנחנו פועלים אקטיבית כדי לשנות את המציאות הקיימת – בין היתר באמצעות פנייה ישירה להנהלת המכללה ולגורמים הרלוונטיים למען קידום פתרונות אמיתיים. בזכות שיתוף פעולה והפעלת לחץ מצד האגודה בזמן הקרוב תתכנס ועדת הסעדה בהשתתפות נציגי האגודה, ואנו נעלה בה את כלל הסוגיות שעלו מהשטח. בנוסף, מאז כניסתנו לתפקיד אנו פועלים לאיתור זכיינים חלופיים באופן אקטיבי, מתוך הבנה שהשירות הנוכחי לא עומד בסטנדרטים המצופים. עם זאת, חשוב להבין שהחלפת זכיין נעשית באמצעות מכרז רשמי ומתבצעת בידי הנהלת המכללה שלבסוף מקבלת החלטה בהתאם, ותפקידנו כאגודה הוא ללחום עבור האינטרסים של הסטודנטים – וזה בדיוק מה שאנחנו עושים”.

מהמכללה נמסר: “רווחת הסטודנטים והסטודנטיות בקמפוס נמצאת בראש סדר העדיפויות של המכללה. אנו פועלים באופן שוטף לשיפור שירותי ההסעדה בקמפוס, תוך שמירה על איזון בין איכות, נגישות ומחירים הוגנים. כיום פועלים בקמפוס מספר ספקי הסעדה שנבחרו במסגרת הליכי מכרז נפרדים, מתוך מטרה לעודד תחרות שתיטיב עם ציבור הסטודנטים והסטודנטיות. לנוכח מודל זה, ייתכנו הבדלים בין הקפיטריות מבחינת ההיצע, תנאי ההפעלה והמחירים. עם זאת, במכללה קיים מנגנון פיקוח שמוודא שמחירי מוצרים בסיסיים כמו קפה וסנדוויצ’ים קטנים נותרים נגישים, ומתעדכנים מדי שנה בהתאם למדדים הכלכליים במשק. המחירונים מוצגים בקפיטריות, ובמקרים של חוסר בהירות או חשש לגביית מחיר שונה מהמצוין, אנו מזמינים את הסטודנטים/ות לפנות ישירות לראש אגף מנהל ושירות בכתובת: alexd@sapir.ac.il או למוקד השירות של המכללה: moked@sapir.ac.il.

“אגף מנהל ושירות במכללה מתייחס בחומרה לאירועים הקשורים לפגיעה בבטיחות המזון או באי-התאמה לצרכים תזונתיים מיוחדים. הנושא הועבר לטיפול מיידי של חברת פודביס, המפקחת מטעם המכללה על תחום בטיחות המזון, ובשבועות הקרובים ייערכו ביקורות בכלל הקפיטריות. ככל שיתגלו כשלים דומים, תיבחן מחדש ההתקשרות עם הספק הרלוונטי. המכללה מדגישה את חשיבות ההקפדה על נהלים ברורים, סביבת צריכה בטוחה והתאמה לכלל הסטודנטים והסטודנטיות, ומבקשת לדווח על כל מקרה מסוג זה”.

מהזכיין של קרנף נמסר: “קרנף מציעים את סל המוצרים הנמוך ביותר במכללה מול כל המתחרים. אם יש מוצר ספציפי שיש אתו בעיה נשמח לשמוע ולנסות לשפר”. בשיחה עמו היה ניכר הרצון לשפר ולהיות הוגן כלפי הסטודנטים. בנוסף ציין שידאג למחירון מלא עבור המוצרים שאינם מתומחרים, מה שכאמור נעשה בפועל.

סגור לתגובות.