בתמונה: תומר מולוויזדון משדר צילום: קובי מנורה

בעקבות הבוגרים: איפה הם היום?

אומרים שאחד הכללים למציאת אושר הוא לא להשוות את עצמנו לאנשים אחרים בסביבה שלנו, אבל אין יותר מסקרן מלדעת איפה נמצא היום החבר ההוא שהחלפת איתו 5 מילים בשנה א’. לשם כך, מערכת ספירלה מתחילה בפרויקט מיוחד שיעקוב אחר מקומות התעסוקה של בוגרי לימודי התואר של מכללת ספיר. והפעם: תקשורת, יצירה וביקורת. תואר B.A כללי בתקשורת יצירה וביקורת אורך כ-3 שנים וכולל 4 מסלולי התמחות מעשיים: תקשורת דיגיטלית, תקשורת שיווקית, רדיו ועיתונות בעידן הדיגיטלי. חיפשנו נציגים מכל מסלול שיספרו לנו מה איתם, האם מצאו עבודה ויותר מכל – איפה הם היום?

רוני וילדר, 25
שנת סיום לימודים: 2015
סוג התמחות: 
מסלול חדשות טלוויזיה
מקום עבודה נוכחי: תחקירנית בתוכנית ‘שש עם עודד בן עמי

פחות מחצי שנה עברה מאז שסיימה וילדר את לימודיה וכבר היא מצאה עבודה נחשקת בתחום. עם זאת, היא מספרת שטרם מציאת העבודה, החששות מפני היום שאחרי סיום הלימודים לא איחרו להגיע: “מאוד חששתי שלא אמצא עבודה בסיום הלימודים, ממש הדחקתי את הקץ בשל החשש מהרגע שבו אצא מהמסגרת (המדהימה והאדירה יש לציין) לעולם הגדול והאמיתי. במיוחד חששתי שהתקופה הזאת תהיה כמו לאחר השחרור שלי מהצבא – מייאשת ומדכאת ושייקח לי זמן להתאפס מחדש. כל שנותר על מנת להתמודד עם החששות זה להרגיע את עצמך ולזכור שבסוף יהיה בסדר ושהכול יקבל פתרון וצורה בשלב כלשהו – ועל כן אסור להתייאש.

“קיבלתי כל כך הרבה את המילה ‘לא’ אחרי ראיונות עבודה, שזה כבר היה מייאש מתמיד וחשבתי שלעולם לא אמצא את עצמי בתחום התקשורת”, מספרת וילדר על החשיבות העצומה שבשמירה על מוטיבציה בתקופה שאחרי. “כשראיתי שבבית אין לי יותר מה לעשות ואת הזמן אני חייבת להעביר איכשהו, התחלתי לעבוד כברמנית בבית קפה באזורי וכבר ראיתי איך אני מוצאת את עצמי עובדת שם כל חיי”.

בתמונה: רוני וילדר צילום מסך
רוני וילדר

כמו רבים אחרים, גם וילדר שיערה שעבודה בתחום היא אתגר, עד שהמזל האיר לה פנים, או יותר נכון – התקשר אליה. “יום אחד ראיתי שהתפנתה משרה בתוכנית בוקר של ‘אורלי וגיא’ והלכתי לראיון, ואז ביום בהיר בין מזיגת הקפה לניגוב המכונה קיבלתי את ה’כן’ הנכסף. עבדתי כתחקירנית בתוכנית בוקר של אורלי וגיא במשך חודשיים, עד שעברתי לחדשות 2. זה התחיל בזה שעשיתי בקיץ סטאז’ באולפן שישי שנמשך חודש. אחרי הסטאז’ נשלחתי לראיון כתחקירנית בתוכנית ‘שש עם’, אך לבסוף נאמר לי שהמשרה שאליה התמיינתי אוישה בידי מישהו אחר. חזרתי שוב לשוק העבודה וניסיתי את מזלי בכל מיני מקומות, עד שרצה המזל וקיבלתי טלפון שמבשר לי על משרה שהתפנתה בתוכנית ושרוצים אותי. והשאר היסטוריה”.

ומה בדבר עצות להמשך? וילדר מבטיחה שאפשר להתבלבל ואפשר להרהר – אבל אסור לוותר: “אחרי הרבה ‘לא’, בסוף מגיע ‘כן’ והוא מתוק מתמיד… תשמרו על ראש פתוח ותנסו דברים, לעולם לא לפסול. והחשוב מכל – ליצור קשרים. להשאיר פרטים אצל אנשים שאתה מדבר איתם. אפילו מרואיינים וכתבים מכל מקום – זה טוב שתהיה להם בתודעה ושיכירו אותך. ותמיד לשאול ולדבר ולהציג את עצמך, אין לדעת מי יפתיע לבסוף עם קשריו ויעזור לך”, היא מסכמת.

שרון פיורנטינו, 31
שנת סיום לימודים: 2011
סוג התמחות: מסלול תקשורת דיגיטלית
מקום עבודה נוכחי: מנהלת קמפיינים ממומנים בסוכנות פרסום Wave digital בפארק ההייטק בעומר

שרון פיורנטינו התגוררה בזמן לימודיה במכללה בקיבוץ נחל עוז והיא עדיין מתגוררת שם גם בימים אלו. עם עבודה קרובה לבית וכשהיא אימא לילדה קטנה, פיורנטינו מצאה עבודה בדרך שרק הגורל יודע לזמן. “בעבודה הראשונה שלי הכרתי בחור, שעם הזמן עזב את החברה והמליץ ו’משך אותי’ לחברה החדשה. זה רק מראה כמה חשוב ליצור קשרים בעולם הפרסום – כי אתה לעולם לא יודע לאן זה יוביל אותך בהמשך החיים”, היא מספרת. לדבריה, זה לא הניסיון, זאת התשוקה: “בעבודה הספציפית שבה אני עובדת חיפשו מישהי עם ניסיון, אבל למען האמת החברה שבה אני עובדת דוגלת בהעסקת עובדים בתחילת דרכם ומתן הזדמנות וניסיון לאלו שבוער בהם הרצון להצליח וללמוד״.

פיורנטינו כאמור מצאה עבודה בתחום, אולם גם לה היו חששות כבדים לגבי המשך החיים שאחרי סיום התואר: “חששתי שאני לא יודעת מה אני בכלל רוצה לעשות, שאני לא יודעת לאיזה כיוון לקחת את התואר. איך להרגיע? גם אם אתה מרגיש שהעבודה הראשונה לא מתאימה לך – זה עוזר לך להתמקד ולהבין גם מה אתה לא רוצה לעשות ועל מה לא תתפשר בעבודה הבאה. גם אם העבודה הראשונה היא לא עבודת חלומותייך – כמות המידע שאתה יכול לספוג היא מטורפת וחבל שלא לנצל את זה. חשוב ללמוד כמה שיותר ולנצל את זה לטובת ההתפתחות האישית שלך”.

בתמונה: שרון פיורנטינו  צילום: אלינור שטרול
שרון פיורנטינו. צילום: אלינור שטרול

יש האומרים כי התמחות ספציפית פוגעת בסיכוי לרכוש ידע בתחומים נוספים. אם תשאלו את פיורנטינו, ההתמחות טובה, אך היא אינה המכריעה: “לא למדנו שום דבר לעומק, אבל כל ‘הטעימות’ האלה נותנות לי המון. כל התכנים שלמדתי במסגרת המסלול שלי פוגשים אותי במהלך היום-יום שלי. אמנם לא למדנו את כל התכנים לעומק, כי בכל זאת יש גבול לכמה מידע אפשר להכיל במסגרת לימודי המסלול, אבל ‘הטעימות’ הללו הביאו אותי לאיפה שאני היום”.

בדבר עצות לדור הבא, פיונרטינו מדגישה שביציאה לשוק העבודה טוב ומועיל להתחיל דווקא מלמטה: “אל תצפו על היום הראשון שלכם לקבל הרבה תחומי אחריות – אתם מתחילים מלמטה, וזה לטוב ולרע. יש לכם את ההזדמנות להוכיח את עצמכם – תעבדו קשה, תלמדו ותנסו לספוג מכל אדם שאתם פוגשים במסגרת העבודה משהו קטן (גם אם זה לא נוגע לעיסוק הספציפי שלכם). כל הזמן יש דברים חדשים שאפשר ללמוד ואתם רק יכולים להרוויח מכך”.

תומר מולוידזון, 30
שנת סיום לימודים: 2013
סוג התמחות: רדיו
מקום עבודה נוכחי: עורך מוזיקלי בתחנת הרדיו 88FM ומרצה במסלול הרדיו במכללת ספיר ובבתי ספר

תומר מולוידזון התגורר בתקופת לימודיו בשדרות וכיום הוא גר בתל אביב. במהלך הלימודים התמקצע בתחנת הרדיו 88FM ולכן פחות חשש מהיום שאחרי. לדבריו, הדרך שלו לא הייתה קלה ובמשך שנה מסיום לימודיו הוא הועסק בתחנה ללא תשלום. “לא קיבלתי כסף ולכן במקביל המשכתי לעבוד בחנות דיסקים”, הוא מסביר. לטענתו, הדרך שעבר נבעה מכיוון שרצה דבר מאוד מסוים. “בניגוד לאחרים, אני לא הסכמתי להתפשר. יכולתי לעבוד כתחקירן או ביח”צ, אבל רציתי לעבוד רק ברדיו ב-88 ולעסוק רק במוזיקה”.  לכן, הוא מסביר, “צריך לדעת לספוג כמה שנים אם רוצים לעסוק במשהו ספציפי ולא לוותר”.

בתמונה: תומר מולוויזדון משדר צילום: קובי מנורה
תומר מולוידזון משדר ברדיו. צילום: קובי מנורה

ההתמחות ברדיו, לדברי מולוידזון, אינה קובעת בהכרח את תחום העיסוק לאחר הלימודים. “כמה שזה נדוש להגיד את זה על מסלול רדיו, אבל כן, הוא נותן המון במגוון תחומים. אני שאבתי ולקחתי את כל הניסיון שהמסלול נתן וקיבלתי כלים גם לדברים אחרים – כתבתי לאתר של הרדיו, יש את הפייסבוק”. לדבריו, הרדיו סייע לו במיוחד מכיוון שהיה מאוד ביישן. “הרדיו שינה משהו מהותי אצלי. אני יכול לעמוד מול כיתה ולפתוח מיקרופון שישמעו אותי. לא הייתי יכול להרצות בלי הרדיו”, הוא מסביר.

הכסף מהרדיו, מסתבר, “בקושי מספיק לקניות בחודש”, ומולוידזון עוסק גם בהוראה ומלמד רדיו במכללת ספיר ובבתי ספר. כשהוא מלמד במכללה, ליבו נחמץ מגעגועים לתקופה הסטודנטיאלית ולכן המסר שלו הוא “לנצל כל רגע, כי זו תקופה קסומה שלא תחזור”. הוא ידע שכך יהיה עוד בזמן לימודיו ולכן היה אחראי המשמרת שעזב אחרון ברדיו, רק באוקטובר. “גם אם אחזור ללמוד שוב, זה לא אותו הדבר”, הוא אומר, “כי היו את החברים, את הערבי גיטרה בלילה – וזו אווירה שלא תחזור”.

המסר של מולוידזון לבוגרים הטריים הוא “לדעת לבלוע את הגאווה. אם יש לך חלום – תלך על זה ותקריב בשבילו. לא מחכים לנו. אנחנו לא בוגרי גל”צ, אנחנו עוד אנשים שסיימו תואר”. כרגע, הוא לא חושב על העתיד הרחוק, אלא על “הישרדות בהווה”. לא ברור כמה עובדים ייקחו לתאגיד השידור הציבורי החדש (שאליו שייכת תחנת 88FM) ומולוויזדון מקווה שיתנו לו להמשיך. לכן, החלום שלו זה “להמשיך לעסוק במוזיקה – זה הדבר הכי כיף בעולם, רק שישלמו כמו שצריך”.

שקד פרטוש, 27
שנת סיום לימודים: 2015
סוג התמחות: תקשורת שיווקית
מקום עבודה נוכחי: תקציבאית במשרד הפרסום “באומן בר ריבנאי”

“לי היו פחות חששות ומתברר שצדקתי”, אומרת שקד פרטוש באשר לחיפוש עבודה בתחום. “יש הרבה משרות ואסור להתייאש, גם אם לא הולך בהתחלה”. לאחר מספר ראיונות, התקבלה פרטוש לעבודתה הנוכחית ב”באומן בר ריבנאי”, שאותה החלה לפני כארבעה חודשים. את משך הזמן שעבר מסיום הלימודים ועד התחלת העבודה היא מסבירה בכך שרצתה “להתחיל לעבוד בראש שקט” אחרי שסיימה את פרויקט הגמר.

IMG-20160518-WA0004
שקד פרטוש בעבודתה. צילום: אלון קוברסקי

כעת, כשהתואר מאחוריה, היא מביעה סיפוק רב מהמשרה שמצאה. “זו עבודה מאתגרת שמלמדת אותי המון ונותנת לי כלים להמשך”, אומרת פרטוש. במהלך התואר היא לא עבדה בתחום אך כיום היא מציינת שהמסלול המקצועי סייע לה. “התנסיתי בתואר בדברים שעזרו לי כמו ארגון הפקות”. ובכל זאת, היא מתארת שוני מהתיאוריה במסלול לעבודה המעשית. “המסלול נתן לי כלים להבין איך הדברים עובדים, אבל עד שלא מתחילים לעבוד לא באמת יודעים. זה לא בדיוק דומה לעבודה עצמה ולכן גם מי שלא למד שיווק ומביא איתו מה שצריך לתפקיד – יכול להתקבל”. זו הסיבה כנראה שבעבודתה עובדים גם בוגרי תארים אחרים, היא מספרת. “יש אצלנו אנשים שלמדו כלכלה ועובדים אצלנו. זה תלוי כמה אתה רוצה את התחום”.

המסר של פרטוש לבוגרים זה ביטחון. “לי היה קשה בהתחלה לשווק את עצמי, אבל זה חשוב. צריך לבוא עם ביטחון מההתחלה, אם אתה טוב אין סיבה שלא ייקחו אותך ומה שנשאר אחרי זה להוכיח את עצמך”.

גם אצל פרטוש המעבר בין החיים הסטודנטיאליים לעולם העבודה היה מאתגר. “לצד ההתרגשות, יש באסה בימי עבודה מלאים מהבוקר עד הערב, ושכר הדירה בתל אביב זה 4,000 שקל ולא 1,000 שקל – אבל זו ירידה לצורך עלייה”.

בתמונה בראש הכתבה: תומר מולוידזון. צילום: קובי מנורה

סגור לתגובות.