לשרוד את הימים הארוכים בלימודים זה לא דבר קל, בעיקר אם לא מקפידים על תזונה נכונה. השאלה היא איך בוחרים כשמדי יום מדווחים על טרנד חדש – דיאטת מיצים, נטולת פחמימות או מרובת פחמימות, בלי בשר או עם בשר ועוד שלל עצות. אכן, יש אינספור גישות לתזונה נכונה, חלקן דומות וחלקן סותרות אחת את השנייה, אך מה שחשוב הוא לא השיטה עצמה. העיקר למצוא את דרך שמתאימה לכל אחד ובעיקר לדאוג לגוף ולמוח. הם בסופו של דבר יעזרו לסטודנטים הרעבים לצלוח את שנת הלימודים שנפתחת בשבוע הבא.
נדב רחמים (25), סטודנט לתקשורת, מספר כי הרגלי הבוקר שלו לא משאירים מקום לאכילה נכונה או אכילה בכלל. “בדרך כלל אני קם באיחור ורץ למכללה. במקרה הטוב אני מספיק לשתות קפה. אם זה יום שהתחלתי בשעה 8:30, אז בערך ב-10:00 אני נהיה רעב אבל מושך את הרעב עד הצהריים, ואז קונה לי משהו לאכול”. ארוחת הצהריים של נדב היא לא קופסה של אוכל ביתי שהוכנה מראש וגם לא ארוחה חמה מהקפיטריה. נדב ניזון בעיקר מחטיפים כמו במבה וביסלי ובימים טובים הוא יכין לעצמו לחמנייה עם שוקולד. זה אולי מקרה קיצוני של תזונה לא נכונה ויש בינינו אנשים שמקפידים יותר או פחות, אבל סטודנטים רבים לעתים מדלגים על ארוחת הבוקר ומתפשרים על אוכל קנוי ולא מזין כדי לעבור את היום בשלום.
כשסדר היום עמוס, כמו זה של סטודנטים, תזונה נכונה לעתים נדחקת לתחתית סדר העדיפויות. חן שאול, דיאטנית קלינית במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, סבורה כי יש פתרון להרגל הבעייתי. “חשוב שלאורך כל היום נשמור על תזונה שמאוזנת מבחינת כל הרכיבים, וזה אומר שיש בה פחמימות, שומנים, חלבונים, ירקות בכל הצבעים ופירות”. הסוד להצלחה, היא אומרת, מתחיל בבוקר: “זו הארוחה הכי חשובה ביום, במיוחד כאשר רוצים לשמור על ריכוז לאורך זמן. לאחר מכן ארוחות קטנות כדי לא להיות רעבים”.
ארוחות קטנות לא חייבות לכלול בישולים וגם לא לגזול זמן רב. “התפריט היומי יכול להתבסס גם על סנדוויצ’ים”, מדגישה שאול. “למי שאוהב או מעדיף אני ממליצה להכין אותם ערב לפני כן, שיספיקו לכל היום. חשוב שיהיו מלחם מלא, לא מומלץ קמח לבן, שכן זה כמו לאכול סוכר במובן שהוא מעורר תחושת רעב”. כמו כן, היא ממליצה על פעילות גופנית ושתייה מרובה של מים. “הפעילות הגופנית תעזור למערכת העיכול לעבוד בצורה טובה יותר ושילוב של שתיית מים מרובה תתרום לתחושת השובע”.
צעד קטן לבטן, צעד גדול למוח
בשנים האחרונות גדלה המודעות בחברה להשקפת הרפואה האלטרנטיבית המתבססת על תזונה נכונה. הרפואה הסינית נשענת על פילוסופיה הרואה ביקום מבנה הרמוני, שבו לכל יצור יש תפקיד משלו. אופיר פוס, מטפל ומומחה לרפואה סינית, מציע מספר קווים כלליים כדי לעבור בהצלחה את הימים הארוכים. “אנחנו צריכים תזונה מאוזנת, שתעזור למערכת העיכול להימנע מ’פיקים’ (עליות חדות – ע”כ) ונפילות”, אומר פוס ומבהיר כי שאיפתו היא לשמור על קו אחיד של אנרגיה לאורך היום. “אנחנו מדמים את מערכת העיכול לסיר בישול שיושב על מדורה. לאכול משהו מתוק או לשתות קפה, זה כמו לזרוק הרבה זרדים למדורה. זה עושה אש גדולה ומהר מאד זה נופל”.
כלומר, החיפוש אחר ערנות או ריכוז בכוס קפה או פיסת שוקולד למעשה מוריד את רמת האנרגיה בגוף בצורה חדה ומהירה. בנוסף, המתנה ממושכת ולאחר מכן אכילת ארוחה גדולה וכבדה עלולות לפגום ביכולת שלנו להישאר ערניים עד סוף היום. “אם נבחר לאכול משהו כבד יותר כמו סטייק לדוגמה, זה ישמור על אנרגיה לאורך זמן רב יותר. עם זאת, צריך לדעת שהגוף עובד קשה כדי לפרק אותו ובסוף הוא יתעייף ותגיע הנפילה”.
נראה כי המסקנה היא שזה כלל לא משנה איזו גישה בוחרים כשזה מגיע לתזונה נכונה, כל עוד מסגלים מודעות עצמית ורצון את הרגלי האכילה עצמם. הדרך להצלחה מתחילה בצעדים קטנים, כבר בבוקר, ולמנוע רעב כבד במהלך היום כדי להצליח ולשמור על ערנות וריכוז. למשקיעים יש כמובן את האפשרות לבשל ארוחה יום קודם לכן, אך למי שפחות מעוניין לבלות זמן רב במטבח, גם סנדוויצ’ים יכולים לעשות את העבודה.
מתכון לכריך אנטיפסטי:
לפני שמתחילים חשוב לזכור שמנת אנטיפסטי מוצלחת מורכבת בסופו של דבר מירקות שאוהבים, תבלינים לפי הטעם, מעט שמן זית ותנור. קלי קלות.
מתכון מומלץ:
מצרכים:
- 2 פלפלים אדומים
- 2 בצלים (לבן וסגול) קלופים
- 1 ראש שום, חצוי לרוחב
- 2 קישואים (זוקיני), חתוכים לרבעים
- 2 בטטה בינונית, קלופה
- 2 תפו”א בינוניים
- 1 חציל
- 7-9 עגבניות שרי
- מלח ופלפל שחור גרוס
- גבעול רוזמרין (אפשר גם עשבי תיבול אחרים כמו אורגנו וטימין)
- 3-4 כפות שמן זית
* ניתן לשנות את הכמויות לפי גודל התנור
אופן ההכנה:
- חוצים את הפלפלים לאורך, מוציאים את הליבה והזרעים וחותכים לרבעים.
- חוצים את ראש השום לרוחבו.
- חוצים את הקישואים לאורך ולרבעים
- חותכים את הבטטה למקלות עבים (כמו צ’יפס)
- חותכים את תפוח האדמה למקלות עבים (כמו צ’יפס)
- פורסים חציל לפרוסות (עיגולים) בעובי 1 ס”מ
- חותכים את הבצל לרבעים
- מסדרים את הירקות על תבנית עם נייר אפייה ומוסיפים את עגבניות השרי
- מטבלים במלח, פלפל ועשבי התיבול
- מזלפים מעט שמן זית מעל הירקות
- מכניסים לתנור לחום של 180-160 מעלות ל- 40 דקות בערך (תלוי במידת העשייה הרצויה, הירקות מוכנים כשהם מתחילים להשחים)
- לבסוף, בתוך לחמנייה מלחם מלא מורחים שכבה של טחינה ומסדרים מעל חציל, בטטה, קישוא, בצל ועגבניות, ומזלפים עוד מעט טחינה.
- מומלץ להניח כמה ירקות בקופסה, כמו גם את תפוחי האדמה שלא נכנסו לכריך, וכך ניתן ליהנות מכריך טעים ומשביע ומירקות לנשנוש במהלך היום.
- לקינוח, אני אוהב לקחת איתי חופן אגוזים, שקדים ופירות יבשים.
בתאבון ובהצלחה בלימודים.
צילומים: עידו כהן