בימים אלו, כשגל טרור פוקד את המדינה, נהלי האבטחה במכללת “ספיר” לא השתנו כלל – מסתבר כי סטודנט המבקש להיכנס למכללה באחד משעריה נדרש להציג תעודה מזהה בלבד, ללא כל בדיקה נוספת בתיקיו ובחפציו האישיים. אם לא די בכך, בדיקת “מערכת ספירלה” מגלה כי גם על התעודה המזהה לא ממש מסתכלים. בשני ניסיונות כניסה – בשער האקדמיה ובשער תקשורת – נכנס חבר “מערכת ספירלה” לתוך שטח המכללה ללא כול קושי, תוך שהציג תעודת סטודנט שאינה שלו, ובעלת חזות שונה לחלוטין.
מחדל נוסף נחשף בקו 28 של אגד היוצא מקיבוץ רוחמה ונכנס לתוך תחומי המכללה דרך שער “ספירים”, ללא שום בדיקה של גורמי הביטחון בכניסה למכללה. הממצאים שהתגלו מעלים את החשש המוצדק שניתן להיכנס עם סכין או כל כלי נשק אחר למכללה – שכן בדיקת כבודה לא נעשית כלל.
ע’, סטודנט ומאבטח במכללה, אומר כי “הנהלים הם אותם נהלים, נדרשנו רק להגביר ערנות ולהקפיד לבדוק אנשים חשודים כמו שצריך, זו המציאות, אז שמים לב יותר”. בניגוד אליו, לירון אוחיון, סטודנטית לתקשורת שנה ב’, לא מרוצה כלל מנהלי הבידוק: “האבטחה כרגע לא טובה מספיק, השומרים לא בודקים את התיקים ובקלות אפשר להיכנס עם סכין או כל נשק אחר”. ירדן ביטון, סטודנטית לתקשורת שנה ג’, ממחישה בדבריה את חששותיהם של רבים במכללה: “עניין בדיקת התעודה דבילי, יש אנשים שעשו פיגועים ויש להם תעודה כחולה, צריך בדיקה עם צפצפה או מגנומטר, בעיקר בתקופה הרגישה שבה אנחנו מצויים”.
שלא כמו במכללת ספיר, ישנם מוסדות אקדמיים בארץ שבהם עודכנו נהלי הבידוק נוכח המצב הביטחוני. למשל באוניברסיטת תל אביב, שם החלו החודש לבדוק תיקים בכניסה. נמרוד חרפק, סטודנט לכימיה מאוניברסיטת תל אביב מספר: “בעבר היו בודקים תיקים למי שלא היתה לו תעודת סטודנט, היום בודקים לכולם”. דוברת אוניברסיטת תל אביב, אורנה כהן מחזקת את דבריו של חרפק ומוסיפה: “האוניברסיטה העלתה את רמת כוננות הביטחון בקמפוס כשבוע לפני פתיחת שנת הלימודים. סיורי הביטחון בתוך הקמפוס וסביבו תוגברו, ויחידת הביטחון ביצעה עיבוי במערך השמירה בשערים המרכזיים. על פי הנחיות משטרת ישראל הועלתה רמת הבידוק, כאשר כל אדם הרוצה להיכנס לשטחי האוניברסיטה, נבדק על ידי מגנומטר ידני וגם כבודתו נבדקת”.
באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע, נהלי הבידוק קפדניים מאוד גם בימי שגרה ונבדקים תיקים לכלל הסטודנטים והמרצים, מה שיוצר תור ארוך בכניסה. ספיר לסקר, סטודנטית לחינוך מאוניברסיטת בן גוריון, מספרת: “אני מרגישה ממש בטוחה, לא נותנים להיכנס בלי בדיקה של תעודה מזהה ובדיקה בתיק האישי. ממש מקפידים, לכן בבוקר נוצר פקק אנושי בכניסה לאוניברסיטה”. אמיר רוזנבליט, דובר אוניברסיטת בן גוריון, מחדד את הסוגיה: “אנחנו פועלים כל הזמן בהתאם ובכפוף להנחיות המשטרה בכל הקשור לנהלי הבידוק והביטחון, האוניברסיטה מקפידה לקיים את הנהלים הללו בכל עת”.
לי פלמרי, סטודנטית לפסיכולוגיה במכללת אחוה טוענת כי נהלי האבטחה השתנו לטובה: “שמו שער מגנומטר, התחילו בידוק תיקים ויש מאבטח שמסתובב סביב גדר המכללה, זה יוצר תורים מטורפים בכניסה, אבל זה שווה את תחושת הביטחון שלנו”.
נשיא מכללת ספיר, פרופ’ עמרי ידלין, מוסר בתגובה לכתבה: “אני מודה לכתבי ספירלה, תלמידי בית הספר לתקשורת, על תחקיר השוואתי מעמיק. נלמד את הנתונים ונפעל בהתאם”.
בניסיון לעמוד על הכשלים שנמצאו, נעשתה פנייה לקב”ט מכללת ספיר, לירון בילדר, שסירב להתראיין לכתבה והפנה לדובר המכללה, סיימון תמיר, שטוען כי “מערך האבטחה ערוך בכל ימות השנה לתרחישים שונים הנוגעים לביטחון הקמפוס ומבקריו”. עוד הוא מוסיף, כי “לאור המצב הרגיש בתקופה האחרונה תוגברו מספר המאבטחים. כמו כן, בשל רגישות הנושא אין כוונה לפתוח דיון פומבי”. תמיר מציין, כי באשר לפגמים במערך האבטחה או הצעות לשיפור, “ניתן להפנות את הנושא לתשומת לב הקב”ט”.
מהמכללה האקדמית אחוה נמסר בתגובה: “המכללה פועלת כמיטב יכולתה לשמירה על תחושת הביטחון של הסטודנטים והעובדים. בעקבות המצב הביטחוני הרגיש, רועננו הנהלים והתווספה אבטחה. המכללה מאוישת באבטחה 24/7 ומותקנות בה מצלמות היקפיות. סידורי האבטחה תוגברו וננקטו הצעדים הבאים: סיורים של מאבטחים בתוך המכללה לאורך כל שעות הפעילות, סיורים של מאבטחים מחוץ למכללה מהצומת ולאורך הכניסה לקמפוס, הצבת גלאי מתכות מגנומטר משקוף בכניסה הראשית של הולכי הרגל, כך שכל באי המכללה ייבדקו באמצעותו, בידוק תיקים יסודי בשער הולכי הרגל לכל באי המכללה ומגנומטר ידני. בנוסף, פסיכולוגית המכללה עומדת לרשות הסטודנטים”.
צילום תמונה ראשית בראש הכתבה: פלג אלוני