עשרות סטודנטים מאוניברסיטאות וממכללות מרחבי הארץ הפגינו אתמול מול משרד ראש הממשלה בירושלים בזמן ישיבת הממשלה, בדרישה לפעול בצורה נחושה ומיידית כדי להתמודד עם משבר האקלים. הסטודנטים טוענים שהיעדים שהציגה מדינת ישראל בוועידת האקלים שנערכה בגלזגו פשוט אינם מספיקים כדי לבלום את המשבר המחריף. ראש הממשלה נפתלי בנט התחייב בגלזגו שישראל תגיע ליעד של אפס פליטות גזי חממה עד שנת 2050. “אין לנו זמן ל-2050, תציבו יעדים ל-2030”, קראו אתמול המפגינים שוב ושוב, “בנט, זנדברג ולפיד, שורפים לנו את העתיד”.
נדב אהרוני, סטודנט מהאוניברסיטה העברית, קרא לחבריו “להתארגן ולהמשיך כמו שעשינו היום, ללחוץ ולהכריח את הממשלה לעשות מה שדרוש – ומה שדרוש כרגע זה שינוי השיטה לטובת הצרכים של הבריאות, הסביבה ורמת החיים של האזרחים מן השורה, ולא עוד רווחים וזיהום של הטייקונים”.
הסטודנטים המוחים הניחו בזה אחר זה על האדמה תיקים, ספרים וגיליונות נייר מגולגלים, קשורים בסרט בצבעי המחאה, ירוק ואדום – סמל לתעודות הדיפלומה שלהם. “אם העולם מתמוטט למה לי להיות סטודנט?”, קראו. בין המפגינים צעדו באיטיות שלוש סטודנטיות לבושות בשחור, פניהן מאופרות בלבן. בידיהן אחזו בובות של תינוקות, סמל לתינוקות הגוועים כתוצאה מהמחסור ההולך וגובר במי שתייה ברחבי העולם.
במקביל להפגנה, שיגרה ההתאחדות הסטודנטיאלית למען האקלים מכתב לראש הממשלה נפתלי בנט ולחברי הכנסת, ובו דרשה להגדיר יעדים ברורים בסוגיות כמו קידום אנרגיה מתחדשת ותעדוף תחבורה ציבורית. במכתבה הזכירה ההתאחדות לפוליטיקאים שישראל נמצאת במוֹקֵדָה (Hot Spot) – אזור מועד לפורענות אקלימית, שבו קצב השינויים ועוצמתם גבוהים ביחס למרבית האזורים על פני כדור הארץ. “אנו משקיעים את מיטב שנותינו בלמידה ובהכנה להשתלבות בשוק העבודה ובתפקידי מפתח בחברה”, כתבו הסטודנטים. “מתוך כך ומתוך היותנו חלק מקהילת העולם, אנו קוראים להנהגה למלא את תפקידה ולתרום את חלקה במאבק הבינלאומי להבטחת יכולתנו לנהל חיים מלאים”.
“הממשלה שלנו ממשיכה לקדם דברים שמזיקים לנו, שהורסים את הבריאות שלנו, ואנחנו צריכים להגיד להם לעצור”
סטודנטים רבים דיברו מדם לבם. “יש הסכמה כוללת שמשבר האקלים אמיתי ומסוכן ועדיין הממשלה שלנו ממשיכה לקדם דברים שמזיקים לנו, שהורסים את הבריאות שלנו – ותפקידנו להגיד להם לעצור”, אמר אלי, סטודנט לפיזיותרפיה מחיפה, שסיפר שהפסיד שיעור כדי להגיע להפגנה. “הפתרונות כבר קיימים אבל קובעי המדיניות, הפוליטיקאים שלנו, פשוט לא מיישמים אותם. זה מכניס אותי לתסכול עמוק. תסכול שמלווה אותי מהרגע שאני קם בבוקר ועד שאני הולך לישון”, סיפר אחד המפגינים.
מיכל דויטש, ממארגנות המחאה וחברה בהתאחדות הסטודנטיאלית למען האקלים, קוראת לכל הסטודנטים בארץ להצטרף למאבק: “יש פה אנרגיות מטורפות שלא ראינו קודם, שהסטודנטים מביאים איתם. חשוב שכל הסטודנטים יתחברו לזה, זה באמת ההווה שלנו והעתיד שלנו”.